Sheltered Detaylı İnceleme

Yeni bir inceleme makalemizle daha sizlerle birlikteyiz. Bu kez Sheltered oyununu masaya yatırıyoruz.

Sheltered bir hayatta kalma oyunu fakat konu itibariyle biraz farklı. Oyunda nükleer bir sığınakta bulunan ailemizi hayatta tutmaya çalışmaktayız. Ancak diğer oyunlara nazaran biraz daha detaylı olan Sheltered, yapı itibariyle Fallout Shelter’ın ayrıntılı versiyonu gibi gözüküyor.

Yönettiğiniz aile toplam beş üyeden oluşmakta. Oyundaki karakterimizin beş ana özelliği bulunuyor. Bunlar karizma, algı, beceri, kuvvet ve zeka olup karakterimizi etkileyen pek çok önemli etken de bulunuyor. Bunlar her hayatta kalma oyununda olduğu gibi susuzluk, yorgunluk kirlenme, açlık gibi etkiler. Bu etkilerin aileniz fertleri için söz konusu olduğunu da belirtelim.

Oyunda eğer bir kişiyi özel elbise olmadan yüzeye yollarsanız radyasyon zehirlenmesine maruz kalabiliyor. Aynı zamanda bir karakter eğer çok fazla kirlenmişse ve duş alması gerekiyorsa o halde de zehirlenebiliyor. Öte yandan eğer sığınakta çok fazla kişi bulunuyorsa oksijen yetersizliği sorunuyla baş başa kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bazı insanları sığınağınızdan kovmak zorunda veya öldürmek zorunda kalabilirsiniz. Yani oyun içerisinde zaman zaman acımasız olmanız da gerekiyor. Eğer insanları sığınağınızdan kovarsanız giderken eşyalarınıza zarar verip öyle gidebiliyorlar. Bu yüzden oyunda bir hamle yapmadan önce de iki kez düşünmeniz gerekiyor.

Oyunu oynarken planlı oynamanız gerekiyor. Özellikle ilk saatlerin epey önemli olduğunu söyleyebiliriz. Doğaçlama bir şekilde hareket ederseniz oldukça zorlanabliirsiniz. Mesela su filtresi planlaması yapmazsanız su tüketimi hususunda sorun yaşayabilirsiniz.

Oyunun son versiyonu iki moda sahip. Bu modlar Surrounded ve Stasis olup oyuna önemli bir artı kazandırdıklarını ifade etmek gerekiyor. Stasis modu özellikle oyunda zorlanmak isteyenler için harika bir seçenek sunuyor. Öte yandan surrounded modu toplam 50 gün kadar sürmekte ve farklı bir içeriği daha oyunculara kazandırmakta. Oyunun modlarının oldukça eğlenceli olduğunu ve oyuncular için önemli alternatifler sunduğunu ifade etmek gerekiyor. Kaynak yönetimi hususunda da beklentilerin üzerine çıkıyor.

Sheltered optimizasyon konusunda başarılı bir oyun olmasına karşın pratiklilik konusunda biraz sınıfta kalıyor. Aynı zamanda gözle görülür bir yenilik barındırmaması ve kontrol sisteminin genel itibariyle biraz zayıf olması temel eksikliklerinden biri.

Grafikleri itibariyle pikselli bir yapıya sahip olan oyun müzik ve ses konusunda ise ortalama seviyede.

Sonuç itibariyle bu tür oyunları sevenler için denenebilecek iyi bir oyun olduğunu söyleyebiliiz.

İnceleme Puanımız: 7.8 / 10

Oyunun temel artıları:

  • Minimal tasarım konusunda başarılı bir oyun
  • Modları oldukça eğlenci
  • Kaynak yönetimi hususunda güçlü

Temel eksileri:

  • Gözle görülür bir yenilik barındırmıyor
  • Kontrol sistemi zayıf

Cevap bırakın