Plazma Ekranların Çalışma Prensibi

Plazma ekranların çalışma prensibi hakkında bilgiler veriyor, plazmayla ilgili bilinmesi gerekenlere değiniyoruz.

Plazma ekranların panel yapısında iki elektrot arsında bulunan xeon ve neon gazları vardır. Bunlar voltaj uygulanarak iyonlaştırılır. Bu esnada oluşan morötesi dalga boyunda olan foton parçacıkları panelinde foton kaplanmış yüzeyine çarpıp yansıyarak ekranın aydınlatılmasını sağlar.

Görüntüyü oluşturma tarzı itibariyle LCD paneller ile benzerlikler göstermekte olan plazma ekranlar, LCD’lerde olduğu gibi tüm pikselleri üç alt piksele ayırarak her birini RGB renkleriyle tanımlamaktadır. RGB mavi, yeşil ve kırmızı ana renklerinden oluşmakta olup, alt piksellerde yapılan varyasyonları ara renkler oluşturmaktadır. Plazma panelinde yer alan fosfor kaplı yüzey, her alt pikselin değişik oranlarda aydınlatılıp tüm ara renklerin gerçeğe yakın tonlarda görüntülenebilmesine imkan tanır. Pikseller ayrı ayrı aydınlatıldığından renk derinliği ve renklerdeki gerçekçilik olabilecek en üst seviyeye çıkar.

LCD panellere göre biraz daha canlı renkleri verebilmesinin yanında büyük boyutlarda üretilebilen plazma panellerinin en büyük dezavantajların düşük kontrast oranı ve yüksek güç tüketimidir. Her pikselin ayrı ayrı aydınlatılması, kağıt üzerinde her ne kadar çok yüksek kontrast oranlarından bahsedilse bile koyu ve açık renklere geçiş sırasında daha zor mümkün olmaktadır ve bu da kontrastın azalmasına sebebiyet vermektedir.

Görüş açısı olarak LCD ekranlara nazaran daha iyi iş çıkaran plazma ekran, bu bağlamda ekrana tam karşıdan bakılmadığında daha iyi bir deneyim sunabiliyor.

Cevap bırakın