Otomasyon ve Kullanım Amaçları Hakkında Bilgiler

Operatörlerin müdahalesi bulunmadan işlem gerçekleştirmek için tasarlanan imalat süreçlerinden geçirilerek oluşturulmuş olan mekanik yapılara otomasyon denilmekte olup, bu içeriğimizde otomasyon türlerine değinmekteyiz.

Günümüzde otomasyon hayatın hemen hemen her alanında yer almakta olup, operatörlerin müdahalesi olmadan gerçekleştirilmek üzere tasarlanmakta olan ve imalat süreçlerinden geçirilerek oluşturulan mekanik yapılara verilen isimdir.  Otomasyon günümüzde sanayi kolu başta olacak şekilde kişisel hayatımıza girmiş ve kullanım amaçlarımızda mutlaka bulunmuştur.

Otomasyon, programlanmış aygıtların insan kontrolü olmadan çalışabilecek üretim dışı sistemler sunar. Otomatik robotlar kaynak, montaj, parça bileşimi v.b. işleri otomatlar aracılığı ile zaman tasarrufu sağlamaktadır. Günümüzde havacılık alanında da uçaklar için otopilot moduna ayarlanabilmektedir. Bunun yanında demiryollarında otomatik sinyal cihazları devreye sokulmakta, otoyollarda da yapay zeka ile resmi kolluk görevlilerinin yerine kontrol yapılabilmektedir.  Otomotiv sektöründe de örneğin otomobil üretimi konusunda kaynak, parça birleşimi v.b. işler otomatlar aracılığıyla yapılabilmektedir.

Robotlar genel olarak insanlar için tehlikeli olabilecek pek çok görevi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Gereken bakımların ve kontrollerin sağlanması sayesinde uzun ömürlü ve verimli bir üretim süreci mümkün olmaktadır. Elektrik otomasyon operatörleri ve bakım mühendislerinin katkıları bu verimi en üst düzeye çıkarmaktadır.

Cevap bırakın