Deep Web Nedir? Detaylarıyla Değiniyoruz

Deep Web aslında yeni bir kavram değil. Uzun zamandır Deep Wep, Dark Web gibi kavramlar karşımıza çıkmakta ve derin ağlar ile ilgili söylenenler internet kullanıcılarını merak içerisine sürüklemekte. 

Deep Web ile ilgili yapılabilecek en basit tanım arama motorları tarafından indexlenemeyen (Bazen de kasıtlı olarak indexlenmeyen) dolayısıyla da kolayca ulaşılması mümkün olmayan  internet sayfalarıdır. Bazen bir sayfa kendisini gizli tuttuğu için, özel sunucuda barındığı için, şifreli giriş sistemine sahip olduğu için takip edilemeyebilir. Bu ağ çok geniş olduğu için ve kayıt dışılığın söz konusu olmasından ötürü derin ağa bağlı kaç internet sayfasının bulunduğunu tahmin etmek epey güçtür. Ancak buna dair daha önce önemli bazı araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalara göre 2004 yılındaki derin ağ sayfalarının tümü yaklaşık 300.000 adettir ve bunların %6 kadarı Rusça internet sayfalarıdır. Günümüzde ise derin ağın yüzeysel ağa göre çok daha fazla internet sayfasına sahip olduğu varsayımı üzerinde durulmaktadır.

Derin Ağ içerisinde bulunan içeriklerin türlerinin aslında tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi epey fazla olduğunu söyleyebiliriz. Yani derin ağda her konuda içerikle karşılaşılması mümkün ancak şu ana kadar yapılan araştırmalar ve kullanıcı tecrübeleri, bu içerikler arasında yasa dışı içeriklere ulaşılma ihtimalinin epey fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Zaten bir internet yayınının kendisini gizlemesinin veyahut arama motorları tarafından bilinçli olarak listelenmemesinin en büyük nedenlerinden biri de illegal olmasıdır. Dolayısıyla derin ağ suç potansiyelinin yüksek olduğu bir ağ topluluğu olarak karşımıza çıkar ve bu ağda yer alan illegal içeriklerin indirilmesi ve dağıtılması suç olup kişilerin başını ciddi anlamda derde sokabilir. Bulunabilecek illegal içerikler arasında uyuşturucu satışları, henüz vizyonda olan flmler veyahut benzer telifli diğer içerikler, tecavüz içerikleri, sızdırılan kredi kartı gibi kişisel bilgiler, çocuk istismarına dair içerikler, illegal silah satışı, tüzel kişiliklerin özel sırları gibi vasat verilerin olduğu iddia edilmektedir.

Öte yandan derin ağa bazen Tor Browser gibi özel tarayıcılarla bile ulaşmak mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlar nedeniyle derin ağın katmanlı olduğu söylenmektedir ve illegal içeriklerin yoğunlukta olduğu kısım Dark Web yani ‘Karanlık Ağ’ olarak ifade edilmektedir.