FPS Drop Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazımızda, FPS Drop teriminin ne olduğuna yer vermekte, FPS Drop hususunda bilinmesi gereken ayrıntılara değinmeyiz.

Oyun dünyasında drop, performansta ani olarak düşüş meydana gelmesi durumudur. Bu genel itibariyle oyunun performansını oldukça olumsuz yönde etkilemektedir.

Drop nedenleri arasında yazılım optimizasyon sorunları, donanım sınırlamaları, ağ gecikmesi, aşırı sistem kaynak kullanımı gibi faktörler gelmektedir.

FPS Drop, bir video oyunundaki saniyelik frame hızında meydana gelen azalmayı ifade etmektedir. FPS terimi, First Person Shooter anlamında değil Frame Per Second anlamında kullanılmakta ve ekranda bir saniyede render edilmekte olan kare sayısını temsil etmektedir. Bir FPS drop meydana geldiğinde oyun adeta kesik kesik, takılıyor gibi gözükmektedir ve bu da oyuncunun deneyiminin olumsuz olarak sonuçlanmasına neden olur.

FPS Drop Nedenleri

FPS drop oluşmasına neden olan temel unsur sistemin oyunun istediği minimum sistem gereksinimlerini karşılamamasıdır. Bilgisayar sisteminin çok eski ve yetersiz olması durumunda pek çok oyunda FPS Drop sorunu ile karşılaşırsınız ve bu normaldir.

Bazen sorun yazılımsal optimizasyon tarafındaki sıkıntılardan kaynaklanabilir. Geliştiriciler genel itibariyle performans sorunlarını giderebilmek amacıyla yama yayınlar. Oyunu son sürüme güncellediğinizden emin olup, bunun yanı sıra grafik ayarlarını oyun içinde ayarlayıp, gerektiğinde de bu ayarları düşürüp donanımınız üzerindeki yükü azaltabilirsiniz.

Ağ optimizasyonundan kaynaklı problemler de FPS Drop oluşmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra aşırı ısınma da performansı olumsuz etkiler. Yani mesela grafik kartınız veya işlemciniz olması gerekenden çok daha yüksek ısıda çalışıyor ise bir süre sonra FPS Drop sıkıntısı oluşmaya başlayacaktır.

Sistem performansını etkileyebilecek olan virüsleri, iyi bir antivirüs yazılımı kullanıp düzenli bir şekilde tarayarak ortadan kaldırmanız da FPS drop sıkıntılarını çözebilmeniz için önemlidir.

Bunların yanı sıra donanım tarafında bir upgrade sağlayabilirsiniz. Daha hızlı veri erişimine ulaşabilmek için sabit disk birleştirmesi yapmanız veyahut SSD kullanmanız gerekmektedir.

Cevap bırakın