Psikoloji Kategorisindeki En İyi Filmler

Yeni yazımızda psikoloji temasına sahip olan, bu alanda en başarılı filmlere ilişkin bilgilere yer veriyoruz.

Bu zamana kadar psikoloji kategorisi dahilinde çıkan çok sayıda film bulunmakta olup bunlar arasından özellikle bazıları öne çıkmaktadır. Peki öne çıkan filmler hangileridir? Bu hususta en başarılı filmlere değiniyoruz.

Yağmur Adam (Rain Man)

Otizm hastalığı hakkındaki bir film olan Yağmur Adam, toplam 133 dakika uzunluğundadır ve yönetmeni Barry Levinson’dur. Film 1988 yapımıdır. İki zıt karakterli kardeşin babalarının ölümünden sonra tekrar bir araya gelmelerini konu edinmekte olan bir filmdir. Babalarının neredeyse tüm mirası Raymon’da bıraktığı filmdi Charlie, Raymond’ın durumundan yararlanmak ister.

İçinde Yaşadığım Deri (La Piel que Habito)

Toplam uzunluğu 117 dakika olan filmde Elena Anaya, Antonio Banderas, Marisa Paredes gibi oyuncular bulunmaktadır. Hem psikoloji hem de gerilim filmidir. Dr Robert Ledgard, eşini araba kazasında yanarak ölmekten son anda kurtarmıştır ve ardından onu yanık derisinden kurtarmak için yeni bir deri üretmeye çalışır ve bu çalışmalarının tamamlanması 12 yıl sürer. 12 yılın ardından insan ve domuz kanı karışımı ile yeni bir deri elde eder ancak doktorun yaptığı bu tarz deneyler giderek farklı bir hale gelmesine neden olacaktır.

Guguk Kuşu (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)

Oyuncuları arasında Dean R. Brooks, Jack Nicholson ve Michael Berryman gibi isimler bulunan film toplam 129 dakika uzunluğundadır. Yönetmeni Milos Forman’dır. 1975 yapımı eski bir filmdir. Gerek senaryosu gerekse oyunculukları ile oldukça başarılı bir film olarak kabul edilmektedir ve sıklıkla isminden söz ettirmektedir.

Yedi (Se7en)

Toplam süresi 130 dakika olan filmde Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paaltrow gibi oyuncular yer almaktadır. Davit Fincher tarafından yönetmenliği yapılan bir filmdir ve filmde şehirde 7 cinayet işlenmekte ve bu cinayetlerin her birinin ayrı bir gizemi bulunmaktadır. Bu bağlamda psikoloji ve gizem türünde tercih edilebilecek oldukça başarılı bir filmdir.

Akıl Oyunları (A Beautiful Mind)

Ed Harris, Jennifer Conelly ve Russell Crowe’un oyunculuğunu yapığı film toplam 135 dakika sürmektedir. Filmin yönetmeni ise Ron Howard olup, filmde matematik dehası olan bir gencin nasıl şizofreni hastası haline geldiği işlenmektedir. Gerçek ve kurguyu ayırt edemez hale gelen Nash’ın başından geçenleri konu edinen film, alanında mutlaka izlenmesi gereken kült yapımlardandır.

İhtiyar Delikanlı (Old Boy)

Bu film Güney Kore sinemasının önemli eserlerinden biri olarak bilinmektedir. Oh Dae-Soo isimli karakterin başından geçenleri konu edinmekte olan filmde ana karakter bir gün kaçırılır ve herhangi bir açıklama yapılmaksızın 15 yıl süresince hücrede tutulur. 15 yılın sonuna gelindiğinde ise birden herhangi bir açıklama olmaksızın eline cep telefonu, para ve pahalı kıyafetler verilerek serbest bırakılır. Ardından karakterimiz kendisine bunu yaşatanlardan intikam almak isteyecek ve büyük bir psikolojik savaş verecektir.

Kayıp Kız

Yönetmeni David Fincher olan film toplam 159 dakika uzunluğundadır. Neil Patrick Harris, Rosamund Pike, Ben Affeck gibi oyuncuları bulunmaktadır. Hem karakterlerin psikolojisini sorgulatan hem de seyircinin fikirlerini sürekli olarak değiştirerek hedef şaşırtan filmde çocukluğundan itibaren sürekli olarak belirli kalıpların içinde yaşayan Amy, Nick ile olan evliliğinin 5. Yıldönümünde ortadan kaybolmaktadır ve kaybından Nick sorumlu tutulur. Amy’nin hayatta olup olmadığı belirsizdir ve özellikle gizem ile psikolojiyi bir arada harmanlayan oldukça başarılı bir filmdir.

Siyah Kuğu (Black Swan)

Filmde Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel gibi oyuncular yer almaktadır. Film 103 dakika sürmektedir. Yönetmeni Daren Aronofosky’dir. Nina karakterini konu edinmekte olan filmde Nina bir balerindir ve New York’taki Kuğu Gölü Balesi seçmelerine katılır. Sanat yönetmeni, hem iyi hem de kötü kuğuyu aynı anda oynayabilecek bir baş dansçı seçmek istemektedir. Nina baş dansçı seçilir ancak bu durum kaygı bozukluklarına ve hatta şizofrenik sorunlara yol açar.

Bir Rüya İçin Ağıt (Requiem for a Dream)

Filmde iki farklı kuşağın farklı şekillerde bağımlı duruma düşmelerinin hikayesi anne ve oğul açısından anlatılmakta , böylece farklı kuşakların değişen bağımlılık faktörleri ele alınmaktadır. Anne televizyon bağımlısı, çocuk ise uyuşturucu bağımlısıdır ve bunların sonuçlarının neler olduğunu görüyorsunuz. Film toplam 102 dakikadır ve yönetmeni Daren Aronofosky’dir.

Cevap bırakın