Sony Xperia Z5 Premium Kullanım Testi

YMarkanın bu yıl çıkarmış olduğu XZ serisiyle beraber fiyatları düşüşe geçen Z5, Z5p ve Z5 Compact modelleri yeni telefon almak isteyen kullanıcılar için uygun ürünler olarak karşımıza çıkmakta.

1.    Tasarım

Sony Xperia Z5 Premium’un kardeşi olan Z5’ten en büyük farkı ekran boyutu ve ekran kalitesi. Telefonumuz 5’5 inç büyük bir ekrana sahip, fakat ekran gövde oranı Sony markasının alışılagelmiş tasarımıyla aynı. Bu da demektir ki ekran gövde oranı rakiplerine nazaran biraz geri durumda. Ama bu kötü ekran gövde oranına rağmen telefonun çok şık durduğunu söylemem gerekmekte. Nitekim telefonun ön yüzeyinde bulunan çift hoparlör olması, neden rakiplerine göre düşük olan ekran gövde oranının cevabı olabilir. Telefon maalesef 3.0 Type C kablosu ile değil 2.0 kablo ile gelmekte bu ufak bir dezavantaj. Son olarak telefonun sağ tarafında bulunan güç düğmesi aynı zamanda parmak izi okuyucu ve rakipleriyle karşılaştırıldığı zaman çok hızlı çalışmakta. Genel olarak bakıldığında Sony yine kendini özgün tasarım formunu bu telefonda da uygulamış.

2.    Ekran

Tasarım bölümünde söylediğim gibi en büyük ikinci fark ekran. Telefon piyasaya çıkan ilk 4k telefon. Fakat eğer sıradan bir kullanıcıysanız bu farkı hissedeceğinizi söylemem zor. Telefonun ekranı ciddi anlamda kaliteli olmasına karşın 4k zevkini Youtube’daki 4k videolar dışında tam anlamıyla yaşamak pek mümkün değil. Parlaklık seviyesi gayet yerinde, öğlen gün ışığında bile ekranı zorlanmadan görmek mümkün. Sony’nin ekran konusunda gerçek anlamda iyi iş çıkardığını söylemek gerekir. Performans

Cihazın içinde 3 GB Ram, 32 GB dahili hafıza ve Snapdragon 810 işlemci bulunmakta. Buradaki en büyük problem Snapdragon 810. Kendisi hızlı bir işlemci olmasına rağmen ısınma problemleri ciddi bir dert. Sony Z3+’a gelen kötü yorumlar üzerine ne kadar bu konu üzerinde çalışmalar yapmış olsa da maalesef bazı konularda yeterince ileriye gidilememiş. Örneğin şuan Google Play Store’daki en büyük oyunlardan biri olan Mortal Kombat X’ de ciddi ısınmalar yaşadım. Fakat normal çaplı bir oyunda veya internette, sosyal medyada dolaşırken böyle bir sorunla karşılaşmadım. 3 GB Ram günümüzde fazlasıyla yeterli olduğunu düşünmekteyim, bu cihaz içinde yeterince güzel bir performans vermekte. Günümüz telefonları genellikle 1,8-2 arası Ram tükettikleri için performans açısından hiçbir problemi yok. 32 GB dâhili hafızaya geldiğim zaman ise, başlangıç için fazlasıyla yeterli olan hafıza ilerde çok fotoğraf çekseniz bile sıkıntı değil. Çünkü telefon Mikro SD Kart desteklemekte. Pil Performansı

Cihazın içinde 3430 mAh Li-on pil bulunmakta. Eğer telefonu sabah fişten çıkartıp akşam eve geldiğinizde veya gece yatarken fişe takan biriyseniz, telefonun pil performansı son derece yerinde. Fakat pil performansındaki en büyük sorun Stamina modu. Stamina modunun ne olduğunu bilmeyenler için bu mod pil tüketimini azaltmaya çalışıyor. Fakat eski Xperia’larda bu mod aktifken performans kayıpları yaşanmazken son çıkan Xperia modellerinde bazı performans kayıpları yaşanmaya başlandı. Bu da kullanıcı deneyimini kötü etkiliyor.

3.    Kamera

Aslında telefonda 21 MP gibi çok kaliteli bir arka kamera var gibi gözükmekte. Aslında bu kalite var ama Sony tarafından gizli tutulmuş ve donanımsal açıdan pek desteklenmemiş. Eğer kamerayı normal ayarlarıyla kullanıyorsanız sabah veya gün ışığında pek bir problem yaşamayacaksınız. Fakat gece çekim yapmak isterseniz yandınız telefon 5 sene önce piyasaya çıkmış olan Iphone 5 kamerasından farksız bir hale geliyor. Bu yüzden internetten araştırıp manuel bir ayarla kullanmanızı öneririm. Oto-Fokusu yeterince iyi olan kameranın tek ve büyük eksiği düşük ışıkta çekim yapabilmek. Telefonun kamerası ne kadar 21 MP olsa bile siz değiştirmediğiniz sürece 8 MP çekim yapmakta. Sony mühendisleri 21 MP ile çekilen resimlerin çok fazla yer kaplayacağını düşünmüş olacaklar ki, böyle bir yola başvurmuşlar. Telefonun ön kamerası ise 5MP fakat siz ayarları kurcalamadığınız sürece 3.7 MP’lik görüntü sağlıyor.

 

Cevap bırakın