Tim Berners-Lee Hakkında Bilgiler

World Wibe Web yani www mucidi olan Tim Berners – Lee hususunda bilinmesi gerekenlere yer vermekte, Berners-Lee’nin teknoloji dünyasına kazandırdıklarına değinmekteyiz.

Teknoloji dünyasına adeta damga vurmuş olan isimlerden biri olarak kabul edebileceğimiz Tim Berners-Lee, internet teknolojisine önemli katkılar sağlamıştır.

World Wide Web yani kısaca www mucidi olan Tim Berners-Lee, günümüzde dünya çapında olan ağın mucididir. Bilgisayar bilimi profesörü ve mühendis olarak pek çok faaliyette bulunmuştur.

Tim Berners-Lee doğum tarihi 8 Haziran 1955’tir. Londra’da dünyaya gelmiştir. Dört çocuklu ailenin en büyük çocuğudur. Sheen Mount Primary School ’da eğitim alan Berners-Lee, ardından Emanuel School’a gitmiştir. 1973 yılında eğitimine Oxford The Queen’s Collage’de devam eden Tim Berners-Lee, fizik alanında birinci sınıf lisans diploması almıştır. Kolejde olduğu sırada tamirhaneden aldığı eski bir televizyon seti ile bilgisayar yapan Tim Berners-Lee, üniversiteden mezun olmasından sonra telekomünikasyon şirketi Plessey’de görev almaya başlamıştır ve mühendis olarak çalışmıştır. Ardından 1978 yılında DG Nash şirketine katılan Tim Berners-Lee, yazıcılara yönelik olarak yeni bir yazılım oluşturulması hususundaki çalışmalara katılmıştır.

CERN’de 1980 yılında kısa bir süre çalışan Tim Berners-Lee, şirkette bağımsız yüklenici olarak görev almıştır. Bu süreçte bilgi paylaşımını daha kolay bir hale getirmek için proje önerisinde bulunmuştur. Kendisi WWW hususundaki çalışmalarının temelini CERN şirketinde atmıştır.

Tim Berners-Lee, CERN’den sonra John Poole’s Image Computer Systems isimli bir şirkette görev aldı. Şirkette üç yıl boyunca çalıştı ve teknik bölümü yönetti. Böylece bilgisayar ağıyla ilgili olarak çeşitli tecrübeler kazandı. Ardından 1984 yılında tekrar CERN’e katılmıştır. 1989 yılında CERN, Avrupa’nın en büyük internet düğümünü (internet nodes) elinde bulunduruyordu ve Berners de bundan faydalanıp hiper metin fikrini TCP protokolü ile ve alan adı sistemiyle birleştirmiştir. Bu sayede WWW’nin doğmasını sağlamıştır.

Tim Berners-Lee’nin yazdığı ilk internet sunucusu ve istemcisi 20 Aralık 1990 tarihinde “info.cern.ch” adresinde yayınlanmıştır. Yazdığı sistemde ENQUIRE sisteminin fikirlerine benzer fikirlere yer vermiştir. 1994 yılında Berners-Lee, MIT’de World Wide Web Consortium’u (W3C) kurmuştur. W3C, web standartları organizasyonu olup, Web’in kalitesinin iyileştirilmesi yönünde önemli katkıları bulunmaktadır. Berners-Lee, bunun için patent veya telif hakkı talep etmemiş, serbest olarak kullanılabilir hale getirmiştir. Bunun herkes tarafından benimsenebilmesi için gerekli olduğunu düşünmekteydi. 

Tim Berners-Lee, 2004 yılında Southampton Üniversitesi’nde Elektronik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesinde bilgisayar bilimleri alanının başkanlığını üstlenmiştir ve 2009 yılında direktörlüğünü üstlenmiş olduğu World Wide Web Vakfı’nı oluşturmuştur. Söz konusu vakıf kar amacı gütmemekte ve insanların özgür olarak iletişim kurması için çaba sarfetmektedir. Oxford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünde 2016 yılından itibaren Profesör olarak görevlendirilen Tim Berners-Lee, hiper metin fikrini TCP (iletim kontrol protokolü) ve alan adı sistemiyle birleştirmiştir. Bu sayede de World Wibe Web ortaya çıktı.

Tim Berners-Lee pek çok ödüle layık görülmüştür. Bunlardan önde gelenleri; 1995 yılında aldığı Kilby Vakfı tarafından verilen Yılın Genç Yenilikçisi ödülü, yine aynı yıl aldığı ACM yazılım sistemleri ödülü, 1996 yılında IEEE Computer Society tarafından aldığı W. Wallace McDowell ödülü, 1997 yılında, IEEE Koji Kobayashi Bilgisayarlar ve İletişim ödülü, 2002 yılında Japon Bilim ödülü, 2002 yılında Marconi ödülü, 2002 yılında Princess of Asturias ödülü, 2017 yılında Turing ödülüne layık görüldü.

Cevap bırakın