Bir İnternet Sitesinin Kime Ait Olduğunu Bulma Yöntemi

Yeni yazımızda bir internet sitesinin kime ait olduğunun nasıl bulunabileceği konusuna değiniyoruz. İşte bu hususta bilmeniz gerkeenler.

Neden Bir Alan Adının Kime Ait Olduğunu Öğrenesiniz?

Genellikle bir internet sitesinin kime ait olduğunu öğrenmek, dolu alan adını almak veya o internet sitesini satın almak için işe yarayabilir. Mesela çok beğendiğiniz bir alan adı vardır ancak başkası tarafından alınmıştır. Bu gibi durumlarda Whois bilgisi sorgulamadan kimin aldığını bulabilir ve belki onunla iletişim kurarak alan adını size satmasını sağlayabilirsiniz.

Uluslararası Saptanmış İsimler ve Sayılar Şirketi (ICANN) , kayıt şirketlerini halka açık alan adı vermeye yetkilendiren bir kuruluş olup, bir alan adını kayıt ettiren kişi, o alan adının sahibi konumundadır. Dolayısıyla o internet sitesinin de sahibi olduğu bilinmektedir. Yani alan adı sorgulaması ile bir internet sitesinin sahibinin kim olduğunu bilebilmek mümkündür.

İnternet sitesinin kime ait olduğunu sorgulamak için kullanabileceğiniz internet sitesi araçları vardır. Bunlardan popüler olanlardan birine ihs.com.tr/seo/whois-sorgulama bölümünden ulaşabilirsiniz. Bu internet sitesi bağlantısını çalıştırdığınız zaman karşınıza bir pencere açılacaktır. Açılan pencerede Whois Sorgulama İçin Tıklayınız yazan bölüme tıklayın. Sonrasında Whois Sorgula kutucuğuna hangi internet sitesini sorgulamak istiyorsanız o internet sitesinin adresini yazın ve robot doğrulamasını yapıp devam edin. Böylece internet sitesi sahibi eğer kimliğini gizlemediyse kimlik bilgileri gözükecektir. Bazı alan adları için Whois bilgileri gizleme fonksiyonu kullanılmaktadır ancak pek çok kişi bu fonksiyonu ekstra para vermemek adına veya bilerek aktif ettirmez.

Eğer kendinize ait alan adını sağlama yapmak için sorguladıysanız ve herhangi bir bilgiyi yanlış veya eksik bulduysanız söz konusu alan adı kuruluşuna değişiklik yapma isteğiniz doğrultusunda başvuruda bulunabilirsiniz.

Cevap bırakın