Hologram Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bu içeriğimizde hologramın ne olduğuna ve çalışma mantığına değiniyoruz. İşte hologram hakkında bilinmesi gerekenler…

Hologram bir nesnenin objektif lazer fotoğrafı olup, her ışığı farklı şekillerde yansıtan görüntüsünün katmanlara ayrılmış halidir.  Lazer ışınlarının renkleri dalga uzunluğa göre değişkenlik göstermektedir. 2 lazer ışını 90 derecelik açı ile ikiye bölünmekte ve iki ışın beyaz ekran üzerine yansıtılmaktadır.

Hologramın sahip olduğu en belirgin özellik üç boyutlu görüntüleri yansıtması olup, bu fotoğrafların hareket etme becerisi bulunmaktadır. Hologramlar derinlik içerir ve böylece objenin çevresini ve arkasındaki objenin derinlik içerisinde görülmesine imkan tanır. Hologram günümüzde daha çok hayatta olmayan sanatçıların sanal olarak sahnede bulundurulması maksadıyla kullanılmaktadır.

Hologram tekniği ilk defa 1949 yılında elektrik mühendisi ve aynı zamanda fizikçi olan Dennis Gabor tarafından kullanılmıştır. Gabor, bu çalışmaları sayesinde 1971 yılında Nobel Fizik Ödülü almıştır. Hologram kendi içerisinde holografik piramitler, hologram kreasyonları, hypervsn sistemi, the pepper’s ghost hologram, holografik sis perdesi, holografik ayna tekniği, holografik ağ sistemi, yarı şeffaf OLED ekranlar olarak ayrılmaktadır.

Hologramda ışınların net bir şekilde ekranda görünmesi ve doğru açıda olmaları önem arz etmektedir. Bir obje seçilerek titremeyecek şekilde lazer sisteminin bulunduğu masaya yerleştirilmekte ve önüne cam koyulmaktadır. Ayraç isimli sistem lazer ışınını ikiye ayırmakta, ışının birini objenin önüne, diğerini ise arkasına göndermektedir. 1 saniyelik lazer alan obje lazerleme süresini tamamlar. Herhangi bir titreşim olmaması gerekir. Bundan sonraki aşama ise fotoğraf sektöründeki film banyo işlemine benzer.

Cevap bırakın