Donanım Terimleri ve Anlamları

Bilgisayar kullanıcılarının muhakkak duyduğu donanım terimlerinin anlamları ile ilgili kısaca bilgiler vereceğiz. İşte konuya ilişkin detaylar…

PC kullanımı sırasında sıklıkla karşılaşabileceğiniz bazı terimler bulunmakta olup bu terimlerin açılımını ve Türkçe ne anlama geldiklerini sizler için derledik.

CPU

Açılımı Central Process Unit olup, Türkçe karşılığı Merkezi İşlem Birimi şeklindedir. Bilgisayarlardaki verileri işleyen ve yazılımların çalışabilmesi için gerekli komutları gönderen birimdir. Tek yonga içerisinde bulunan merkezi işlem birimleri ise mikroişlemci olarak adlandırılmaktadır.

GPU

Grafik işlemci birimi olarak bilinmekte olup, Graphics Processing Unit tanımının kısaltmasına GPU denmektedir. Türkçe karşılığı ise Grafik İşlemci Birimi anlamına gelmekte olup, grafiğin yeni görüntünün üretilmesinde kullanılır. GPU birimi günümüzdeki bilgisayarlarda entegreli olarak sunuluyor. Ofis bilgisayarlarında entegre GPU birimleri yeterli olmaktadır. Ancak yüksek performansa dayalı bilgisayarlarda harici bir grafik birimine ihtiyaç duyarız.

RAM

Tam açılımı Random Access Memory olup, Türkçe karşılığı ise Rastgele Erişimli Hafıza anlamını taşımaktadır. Bu belki karışık bir anlam oluşturmuş olabilir. Ancak bu donanımın genel işlevi işlemci tarafından okunan ve iletilen verilerin kısa süreyle depolandığı alanı yani veri deposunu oluşturmasıdır. Performansa direkt etki eden en önemli donanımlardan biri olarak kabul edilen RAM, bilgisayarlardaki aktarma, gösterme, verilerin işlenmesi gibi çalışmaları sağlar.

ROM

Tam açılımı Read-only Memory olup, Türkçe anlamı ise Okunabilir Bellek şeklindedir. Bilgisayarlarda bulunan veri depolama birimi anlamına gelmektedir. ROM üzerinde üretim esnasında veri yazılabilmekte olup, RAM ise kullanıcı istekleri doğrultusunda yazılıp okunur.

HDD

Açılımı Hard Disk Drive şeklinde olup, Türkçe anlamı ise Sabit Disk anlamına geliyor. Görevleri veri depolamak olan HDD aygıtları, bilgisayarınızdaki tüm verileri depolar. Yani sabit disk üzerinde bulunan veriler RAM kullanımına hazır olarak bekletilen verilerdir.

PSU

Açılımı Power Supply Unit şeklindedir ve Türkçe karşılığı Güç Kaynağı Ünitesi anlamı taşımaktadır. Bilgisayarlar başta olmak üzere elektronik aygıtların düzgün bir şekilde çalışabilmesi için gereken enerjiyi sağlamakla mükellef olan PSU aygıtları, sisteme enerjiyi veren, düzgün bir şekilde akımı alıp yararlanmasını sağlayan bir donanımdır.

SSD

Açılımı Solid State Drive olan SSD’nin Türkçe karşılığı ise Katı Hal Sürücüsü şeklindedir. İkincil depolama sistemi olarak çalışır ve verileri RAM’den farklı olarak kalıcı şekilde depolar. HDD ile aynı işlevi gören ve ondan daha hızlı, dayanıklı ve sessiz olan SSD, aynı zamanda çok daha düşük gecikme süresi sunmasıyla da biçilmiş kaftandır. Ancak SSD aygıtları HDD’lere nazaran çok daha pahalıdır.

Cevap bırakın