Bilgisayarın Kendi Kendine Kapanması Sorununu Çözme Yöntemi

Yeni içeriğimizde bir bilgisayarın kendi kendine kapanması sorununun nedenleri ve çözüm yöntemlerini ele alıyoruz. İşte konuya ilişkin detaylar…

Bilgisayarların kendi kendine kapanmasının altında yatan pek çok sebep olabilir. Bilgisayarın kendi kendine kapanmasının altında yatan sebepler başlıca ; virüs, aşırı ısınma, işletim sistemi sorunları veya donanımsal sorunlar olabilir.

Bilgisayara kötü amaçlı bir yazılım bulaştıysa bundan dolayı yeniden başlatılıyor olabilir. Bu gibi durumlarda sistemi geri yüklemek işe yarayabilmektedir. Kendi kendine kapanma sorununu yaşamaya başladığınız tarih oldukça önemlidir. Söz konusu tarihe yakın bir tarihte sisteminize bilinmeyen kaynaklardan indirme yaptınız mı veya güvenilir olmayan internet sitelerine girdiniz mi? İşte bunları bir sorgulamanız gerekiyor.

Aşırı ısınma sorunu meydana geliyorsa bilgisayarın yeniden başlatılması çok normaldir çünkü sistem ayarlar gereği donanımlar örneğin işlemci ve grafik kartı belli sıcalıkların üzerine çıktığında otomatik olarak bilgisayarı kapatır. Böylece söz konusu donanımların yanması , bozulması engellenmiş olur. Dolayısıyla donanımların sıcaklık değerleri kontrol edilmelidir. Özellikle sıcak bir ortamda tam yükt, mesela oyun oynarken sistem kapanıp yeniden başlatılıyorsa o halde aşırı ısınma sorunundan kaynaklanma ihtimali daha yüksektir.

Aşırı ısınma çözüm yöntemi :

Hangi donanım fazla ısınıyorsa o donanımın fanınınn çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Fan bilgisayarın serin kalması için çok önemlidir. Dolayısıyla fanın çalışmaması veya doğru biçimde çalışmıyor olması bilgisayarınızın sıcaklık derecelerinin artmasında büyük bir etken olacaktır. Aşırı ısınma sorununu çözebilmek için aynı zamanda donanımların tozunu almak ve termal macun değişikliği uygulamak da fayda sağlayabilir.

Bazen sistemlerde güç kaynağı veya benzeri donanımsal sorunlar olması nedeniyle de bilgisayar yeniden başlatılabilmektedir. Söz konusu otomatik yeniden başlatmalar bu doğrultuda sisteminizdeki donanımların düzgün ve uyum içerisinde çalışmadığını gösteriyor olabilir.

Eğer bilgisayarınız donanım arızalarından dolayı kapanıp açılıyorsa o halde kontrol etmeniz gereken donanımlar vardır. Söz konusu donanımlar arasından özellikle en son eklediklerinizi ilk olarak denetlemeniz gerekmektedir. Son zamanlarda bilgisayara yeni bir donanım monte ettiyseniz ve ondan sonra böyle açılıp kapanma sorunları meydana geliyorsa büyük olasılıkla sorun o donanımdadır.

Aygıt yöneticisi aracılığıyla donanımları güncellemek de fayda sağlayabilmektedir. Eğer sürücülerde bir sorun yoksa son donanımları sırayla kaldırıp o şekilde tekrar deneyebilirsiniz. Eğer güç kaynağından kaynaklı bir sorun yaşıyorsanız aşırı gerilim koruyucusu, UPS veya çoklu priz olmadan bilgisayarı direkt olarak duvar prizine bağlamanızı ve o şekilde denemenizi tavsiye ediyoruz.

Bilgisayarınıza eğer virüs bulaştığı için sorun yaşıyorsanız o halde yapılması gereken şey iyi bir antivirüs programı edinip detaylı bir virüs taraması yapmaktır

Eğer sorun işletim sisteminden kaynaklıysa o halde işletim sistemi üzerinde yazılım güncellemeleri yaparak ve yine düzelmezse işletim sistemini onararak, son çare olarak da format atarak sorunu gidermeyi deneyebilirsiniz.

Cevap bırakın