Ünlü teknoloji ÅŸirketi Facebook ile dünyanın önde gelen güçlü ülkelerinden Almanya arasında bir zıtlaÅŸma oluÅŸtu. ZıtlaÅŸmanın nedeni ise Facebook’un takma ad kullanımına izin vermemesi.
Almanya, insanların internette dolaşırken özgür olması gerektiÄŸini düşünüyor. Oysa Facebook’un günümüzde uyguladığı takma ad politikası Almanya’yı rahatsız ediyor. Hali hazırda Facebook’a yalnızca ad ve soyad ile kaydolunabiliyor. Bu noktada Facebook, Twitter gibi rakiplerine göre daha katı bir platform. ÖrneÄŸin Twitter’da ad ve soyad paylaÅŸmak zorunlu deÄŸilken Facebook’ta ad ve soyad ile kaydolmak mecburi ve bunu baÅŸkalarına karşı gizleyemiyorsunuz.
Almanya Berlin’de bulunan bir bölge mahkemesi, Facebook’a karşı açılan takma ad davasında Facebook aleyhine bir karar verdi. Almanya’da gizlilik ilkelerinin internette ad ve soyad paylaÅŸma zorunluluÄŸu nedeniyle ihlal edildiÄŸini bildiren mahkemenin bu kararına Facebook cephesinden itiraz geldi. Facebook cephesinden yapılan açıklamada internet sitesinin politikasının uluslararası hukuka uygun bir ÅŸekilde iÅŸlediÄŸi kaydedildi.
VZBV cephesinden gelen bir açıklamada da mahkeme tarafından verilen kararın kullanıcıların özgürlüğü açısından bir zafer olduÄŸu ifade edildi. VZBV, Facebook’un ücretsiz bir platform olduÄŸunu düşünmüyor çünkü ücretin südece parayla ödenen bir ÅŸey olmadığını düşünüyor. VZBV’ye göre insanlar Facebook’u kullanmak koÅŸuluyla kiÅŸisel verilerini satıyor. Facebook bunlardan bir güzel yararlanıyor ve ‘Karşılıksız’ bir hizmet sunduÄŸunu iddia ediyor.
Almanya ve Facebook, takma adın dışında daha pek çok anlaÅŸmazlıkla da gündeme gelmiÅŸti. Facebook’un genel olarak gizlilik ihlalleri uygulayan bir platform olduÄŸu yönünde bir kanı oluÅŸtu. Bakalım ilerleyen süreçte konu ile ilgili ne gibi geliÅŸmeler yaÅŸanacak?