Vannevar Bush Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazımızda 20. Yüzyıla adını kazımış olan bilim dünyasındaki en güçlü isimlerden Vannevar Bush ile ilgili olarak bilgilere yer veriyoruz. İşte Vannevar Bush hakkında bilinmesi gerekenler…

Snohomish ilçesinin merkezi Everett’te 1890’da Dünyaya gelmiş olan Bush, 1916 yılına gelindiğinde Tufts’tan ve mühendislik doktorasını 1916’da MIT ve Harvard’dan almıştır. 1919 yılında ise MIT’de güç iletimi alanında doçent olarak görev yapmıştır.

Oldukça üretken bir yapısı bulunan Bush, dijital bilgisayara gitmekte olan yolu açan analog hesaplama cihazını geliştirdi. 1938 yılında Washington Ceregie Enstitüsü başına gelen isim bu nedenle MIT’den ayrıldı. Bir süre sonra ABD’nin bilimsel araştırmalarını geliştirebilmek için dönem başkanı Roosevelt ile bir araya geldi.

1931 yılında MIT’de profesör iken 18 değişkene kadar diferansiyel denklemleri güvenilir bir şekilde çözebilen ilk analog bilgisayarı tasarlamıştır. Savaş zamanında ABD’de bilimsel anlamda önemli desteklerde bulunan Bush katkıları ile “Ulusal Savunma Araştırma Komitesi” kuruldu. Bu kuruma kısa bir süre sonra Bush’un yönettiği Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Ofisi’ne (OSRD) dahil edildi. Böylece Bush, ülkenin en etkili bilim insanı haline geldi.

Bir dönem tüm yetkisini radar araştırmalarına ayıran ve bu alanda yoğunlaşmış olan Bush ve ekibinin çalışmaları ile zaman içerisinde gelişmiş radarlar ile Aman denizaltıların yeri kolaylıkla saptanmaya başlandı. Bush, Amerika’nın savaş zamanı bilimsel araştırmalarının neredeyse tamamı üzerinde denetim uyguladı.

Bush 1940 yılında, Oppenheimer tarafından geliştirilen atom bombası fikrini, nasıl yapılacağını ve kontrolünü nasıl sağlayacağını bilmediğinden reddetmişti. Zamanla atom bombasını kendi yetkisi altında yapılmasını planlamıştır. Ardından Roosevelt’en eğitim ve yeterli kaynak teminatını almıştır. Bush, nükleer silahlanmanın zaman içerisinde ters tepeceğini ve barışı kalıcı olarak bozacağını düşmekte idi. Bunun için uluslararası bir denetim örgütü kurayı düşündü. Savaş sonrasında da Bush’un öngörüleri gerçekleşti. Devlet artık bilime önemli oranda fon sağlamamaya başladı. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ABD devleti, bilim insanlarını istihdam etmek için eskisi kadar çabalamadı. Çünkü elde edilen atom bombası onlar için yeterli idi.

Zamanla bilim ve teknolojide analogda hapsolan Bush, dijital olanaklarını ve gelişimini küçümsedi. Yine de analog döneminde teknoloji dünyasına önemli katkılar sağlamış oldu. Bilgi depolama konsepti Memex’i ortaya çıkardı. Memex artırılmış bellek olarak karşımıza çıktı ve bununla ilgili olarak düşüncelerine detaylı olarak As We May Think yazısında değindi. Söz konusu yazı ilk olarak The Atlantic’te yayımlanmıştır. Memex, dijital bilgilerin nasıl ilişkilendirildiği hususunda önceden haber veren bir ilham olarak ele alındı.

Sıkı çalışmayla ve bilimle geçen uzun yılların ardından son olarak MIT Corporation onursal başkanı olan Bush, 1974 yılında hayata gözlerini yumdu.

Cevap bırakın