Facebook ve Almanya Takma Ad Konusunda Ters Düştü

Ünlü teknoloji şirketi Facebook ile dünyanın önde gelen güçlü ülkelerinden Almanya arasında bir zıtlaşma oluştu. Zıtlaşmanın nedeni ise Facebook’un takma ad kullanımına izin vermemesi.

Almanya, insanların internette dolaşırken özgür olması gerektiğini düşünüyor. Oysa Facebook’un günümüzde uyguladığı takma ad politikası Almanya’yı rahatsız ediyor. Hali hazırda Facebook’a yalnızca ad ve soyad ile kaydolunabiliyor. Bu noktada Facebook, Twitter gibi rakiplerine göre daha katı bir platform. Örneğin Twitter’da ad ve soyad paylaşmak zorunlu değilken Facebook’ta ad ve soyad ile kaydolmak mecburi ve bunu başkalarına karşı gizleyemiyorsunuz.

Almanya Berlin’de bulunan bir bölge mahkemesi, Facebook’a karşı açılan takma ad davasında Facebook aleyhine bir karar verdi. Almanya’da gizlilik ilkelerinin internette ad ve soyad paylaşma zorunluluğu nedeniyle ihlal edildiğini bildiren mahkemenin bu kararına Facebook cephesinden itiraz geldi. Facebook cephesinden yapılan açıklamada internet sitesinin politikasının uluslararası hukuka uygun bir şekilde işlediği kaydedildi.

VZBV cephesinden gelen bir açıklamada da mahkeme tarafından verilen kararın kullanıcıların özgürlüğü açısından bir zafer olduğu ifade edildi. VZBV, Facebook’un ücretsiz bir platform olduğunu düşünmüyor çünkü ücretin südece parayla ödenen bir şey olmadığını düşünüyor. VZBV’ye göre insanlar Facebook’u kullanmak koşuluyla kişisel verilerini satıyor. Facebook bunlardan bir güzel yararlanıyor ve ‘Karşılıksız’ bir hizmet sunduğunu iddia ediyor.

Almanya ve Facebook, takma adın dışında daha pek çok anlaşmazlıkla da gündeme gelmişti. Facebook’un genel olarak gizlilik ihlalleri uygulayan bir platform olduğu yönünde bir kanı oluştu. Bakalım ilerleyen süreçte konu ile ilgili ne gibi gelişmeler yaşanacak?

Cevap bırakın