Daniel Ek Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İçeriğimizde Spotify platformunun kurucusu olan Daniel Ek ile ilgili olarak bilinmesi gereken unsurlara yer veriyoruz. İşte Daniel Ek hakkında bilgiler…

Doğum tarihi 21.02.1983 olan Daniel Ek, Stockholm’de, İsveç başkentinde dünyaya gelmiştir. Ufak yaşlarda Ragsved bölgesinde zaman geçiren Daniel, kariyerinde başarılı bir öğrenci olarak dikkat çekmişti.  İsveç’in köklü üniversitelerinden Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nde mühendislik eğitimi alan Daniel, ardından üniversite eğitimini girişimlerine ağırlık verebilmek için yarıda bırakmıştır.

Yeni tasarımlara ilgili olan ve internetle uğraşmayı seven Daniel, 13 yaşındayken ilk internet sitesini tasarlayıp para kazanmıştır. İlk başta yaptığı bu işte küçük paralar kazansada zaman içerisinde oldukça yükseldi ve 18 yaşındayken 25 kişilik bir ekibin lideri haline geldi. Böylece aylık gelirini 30000 Doların üzerine çıkardı. Ardından 2006 yılında, eBay’ın satın aldığı Tradera isimli İsveç şirketinde çalışmaya başlayan Daniel, zaman içerisinde girişimcilik hususunda daha çok deneyim kazandı ve bu durum onun geleceği için daha büyük fırsatlara sahne oldu.

Advertigo isimli reklam şirketiyle anlaşma yapıp ilk girişimini kuran Daniel, ilk girişiminde oldukça başarılı oldu ve bu durum daha sonra ortaya çıkan Spotify için büyük bir ilham kaynağı olmayı başardı. Ardından uTorrent’in satılmasıyla beraber aklına Spotify fikri geldi. Müziğe karşı büyük de bir ilgisi olan Daniel, bu bağlamda müzik konusunda yeni bir girişim olarak Spotify platformunu ortaya çıkardı.

2005’li yıllarda korsan müzikler son derece yaygınlaşmıştı ve Daniel yasaların yalnızca belli bir seviyeye kadar korsan müzik kullanımının önüne geçebildiğini farkederek bu durumu ortadan kaldırabilmek amacıyla bazı hamlelerde bulundu ve korsan müzik kullanımının azaltılması için fikirler ortaya koydu. Korsan müzik kullanan insanlara abonelik sağlayarak daha iyi hizmet vermekte olan yasal bir müzik platformu oluşturur ise korsan müzik kullanımının azalacağını düşünmekte idi.

Spotify platformunun temelleri 2006 senesinde atılırken Daniel, şirketi Tradedoubler’dan tanımakta olduğu Martin Lorentzon ile beraber kurmuştu. Ortağı ile birlikte Spotify’i 2008 yılında aktif hale getirdi. Pek çok müzik şirketiyle anlaşma yapılarak ortaya çıkarılan Spotify’nin böylece piyasaya hızlı bir şekilde giriş yapması hedeflenmişti. Fakat ilk yıl beklentilerin altında kalan şirket bir yılda 5 milyon dolarlık zarar etti.

Spotify ilk kurulduğu zaman davetiye sistemine sahipti ve büyüme hızının kontrol edilmesi onun zarara neden olmasına da davetiye çıkarmış oluyordu. Ardından şirket 2009 yılında davetiye sistemini bıraktı ve uygulama ilk olarak İngiltere’de aktif hale getirildi. Sonrasında platformun mobil uygulaması ve akabinde gelen ilginin artması işlerin rayına girmesini sağladı. Birden artan yoğun ilgiden dolayı Spotify, tekrar davetiye sistemine geçti. Ardından bu politikasını tamamen bıraktı çünkü davetiye sistemi şirketin zarar etmesine neden olmakta idi ve insanların talebine tam anlamıyla karşılık verilemiyordu.

Üyelere şarkı kısıtlaması, liste kısıtlaması gibi pek çok kısıtlamalar da getiren Spotify, zaman içerisinde tepkiler çeksede kullanıcılar artık Spotify platformuna alışır hale gelmişti ve özellikle yeni pek çok özelliğin dahil edilmesi ile beraber Spotify uygulaması kendisinden beklentileri fazlaca karşılıyordu. Günümüzde Spotify’nin 350 milyon aktif kullanıcısı bulunmaktadır ve bunların neredeyse yarısı platformun ücretli versiyonunu kullanmayı tercih etmektedir.

Cevap bırakın