İşlemcinin Bilgisayarlardaki Önemi

Bu yazımızda işlemcinin bilgisayarlardaki önemine değiniyoruz. İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

İşlemci, veriler üzerinde işlem yapmakta olan teknolojik cihazların önemli bir birimidir. Her bilgisayarda işlemci bulunuyor. İşlemcilerin iki sayıyı bir biriyle karıştırma, hangi sayının üstün olduğunu tespit etme, çıkarma, bölme, çarpma gibi fonksiyonları bulunmakta olup, bilgisayar işlemcilerinin tanıdığı rakamlar 0 ve 1’dir. İnsanlar sayıları 0 ile 9 arasındaki sembollerle yazarken bilgisayarlar 0 ve 1 sembollerini kullanır. İkili sayı sisteminde 2 yazısını ifade edebilmek için 10 yazılır. İkili sayı sistemindeki 11 , 3 sayısına karşılık gelmektedir.

İşlemcinin yapacağı işlemi gerçekleştirebilmesi için temelde iki unsuru bilmesi gerekmekte olup bunlar işlemin ne olduğu ve hangi sayılar ile gerçekleştirileceğidir. İşlemci ana belleğin istediği adrese erişebilir ve eriştiği adresteki verileri okuyup değiştirebilir. ROM da işlemci tarafından okunabilir fakat ROM’daki veriler değiştirilememektedir. ROM, bilgisayarın işleyişinin temel kurallarına dair verilerin kaydedildiği bir bellek olup, kullanıcılar tarafından programlanabilen bazı ROM’lar da geliştirilmiştir.

Ana bellek ve işlemci bir arada çalışarak bütün oluşturur ve bilgisayarın temel bileşenlerini yerine getirmektedir. Bilgisayarların temelde oldukça basit bir yapıya sahip olduğu göz önüne alındığında oldukça karmaşık işleri başarıyla yapabilmeleri ise belleklerin ve işlemcilerin hızı, yeteneği sayesinde mümkün olmaktadır.

Cevap bırakın