503 Hatası Çözüm Rehberi

Yeni yazımızda 503 hatasının meydana gelmesi halinde uygulanabilecek olan çözüm yöntemlerine değinmekteyiz.

Ziyaretçi bir internet sitesine her eriştiği zaman web tarayıcısı web sunucusuna istek göndermektedir. Bazı durumlarda da isteğe uymak yerine sunucu HTTP durum kodunu içermekte olan boş bir sayfa göndermektedir.

Web sunucuları http, durum kodlarını kurarak etkileşime girmekte olup, http’nin açılımı Köprü Metni Aktarım Protokolü şeklindedir ancak bu Türkçe tanımıdır.

503 hatası, daha çok web sunucusunun düzgün çalıştığı fakat o an da erişilemediği zamanlarda meydana gelmekte ve bu anlama gelmektedir. Daha çok sunucuya gönderilen ve mevcut kaynakları tüketmekte olan çok sayıda istekten kaynaklanan bir durumdur. Yani bir trafik yoğunluğunun söz konusu olduğunu gösterir. Trafiğin düşürülmesi siteyi kullanıcıların erişimine açmak konusunda faydalı olur.

503 Hata Kodunun Çözüm Metotları:

DNS Ayarlarının Kontrolü

503 hatasına neden olan faktörlerden biri çözülmemiş IP adresleri veya DNS sunucuları veyahut bozuk DNS önbelleği olabilir. Bu sorunu çözebilmek için DNS temizliği uygulayabilirsiniz. Microsoft Windows DNS temizliği uygulayabilmek için ipconfig /flushdns komutunu kullanabilirsiniz. DNS dosyalarını temizlemek DNS çözümleyici önbelleğini yeniden başlatacak olup, DNS başarıyla temizlendiğinde de bir onay mesajı görünecektir.

Kaynak Kullanımının Kontrolü

Bir sunucu kullanıldığı zaman kaynaklar CPU, RAM , G/Ç , giriş işlemleri olup, metrikleri kontrol ederek sınırlı kaynaklarla ilgili bir sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun için host panelinize girmeniz gerekiyor.  Host özelliklerini görüntüleyip isteniz tarafından tüketilen CPU, bellek sınırı, işlemler, bant genişliği gibi verileri kontrol ediniz ve yetersiz olan veriler bulunuyorsa özellikler yönünden paket yükseltmesi uygulayınız.

Bakım Süreci Kontrolü

Sunucu bakımı site performansını optimize etmek ve güvenlik risklerini indirmek için hayatı önem taşımakta olup, 503 hatasının planlı bakımdan kaynaklama olasılığı var. Bu gibi durumlarda bakım sona erdiğinde siteye tekrar erişim sağlanabilir.

Aşırı Yüklenme

Maksimum işlem sınırı aşıldığında ani olarak aşırı yüklenme meydana gelmesi söz konusu oluyor ve bu yüzden sunucunuz aynı anda çok fazla işlemi işlemekte zorluk çekip durabiliyor. Siteyi tekrar çevrimiçi hale getirmek için çalışan süreçleri durdurmak gerekiyor. Örneğin VPS barındırma kullanıcılar kill komut satırını kullanarak sonlandırabilir.

Bazen eklentiler de bu soruna neden olabilmekte olup özellikle WordPress gibi hazır scriptlerde yanlış eklentilerin kullanımından kaçınmak gerekiyor.

Sunucu Günlüklerinin Kontrolü

503 hatasının giderilmesi hususunda hata günlüğünü kontrol etmek önem arz ediyor. Sunucu tarafı günlükleri, ziyaretçiler tarafında istenen web sayfalarından sistemde meydana gelen hatalara kadar internet sitesinin etkinlikleri hakkında bilgi kaydetmektedir. Barındırma sağlayıcısı yönetici panosu aracılığıyla web sitesi hata günlüğünü sunmakta olup, hosting panelinizde PHP yapılandırması bölümüne girip PHP seçenekleri sekmesine geçip logErrors seçeneğini kontrol edebilirsiniz.  

Cevap bırakın