Çipli TC Kimlik Kartı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Avrupa Birliği ile yürütülen müzakerelerin sonucunda alınan kararla hayatımıza kazandırılan çipli TC kimlik kartı hakkında bilmeniz gerekenlere değiniyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’nde uzun süredir nüfus cüzdanı olarak isimlendirilen eski hüviyetler kullanılıyordu ancak zaman içerisinde bunların ortadan kaldırılması ve yenilerine modern zamana daha uygun olan çipli TC kimlik kartlarının dağıtılması kararlaştırıldı. Avrupa ülkeleri ve Kuzey Amerika kıtasındaki ülkelerin çoğu 2000’li yıllardan sonra elektronik pasaport ve kimliklere geçerken ,Türkiye elektronik pasaporta 2010 yılında geçmiş, çipli kimlik sistemi ise çok daha sonra söz konusu olmuştur. Çipli kartlara geçiş 2017 yılı ile beraber ülkemizde de başlamıştı. Ancak pilot bölge olarak belirlenen Bolu’da 2008 yılında yani çok daha önce çipli kimlikler kullanılmaya başlanmıştır.

Devlet özellikle Avrupa Birliği lie yürütülmekte olan müzakere sürecinde kendi insiyatifi ile uygulamaya koyduğu çipli TC kimlik kartları ile daha pratik ve modern bir kullanım hedeflemiştir. Yeni kimlik kartları çipli yapıda olduğundan içerisinde dijital veya elektronik veriler barındırabilmektedir. Bu da kişinin parmak izi gibi önemli biyometrik verilerinin oluşması anlamına gelmektedir.  Çipli kimlik kartı ile pek çok işlemin yapılabilmesi ve kimlik kartının pek çok kartın yerine geçmesi mümkün olmakta ve bu hususta çalışmalar yapılmaya devam edilmektedir.

Yeni kimlik kartlarına geçilmeden önce sahtesi çok kolay bir şekilde yapılabilen nüfus cüzdanları, yeni çipli kimlik kartlarıyla beraber tarihin tozlu sayfalarında yer almaya başlasada günümüzde hala eski hüviyeti kullanmaya devam eden vatandaşlarımız da bulunmaktadır. Zaman içerisinde onların da yeni çipli kimlik karta geçerek değişime ayak duydurması beklenmektedir.

Cevap bırakın