FAT32, NTFS: Dosya Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bu içeriğimizde FAT32, NTFS dosya sistemine ilişkin olarak bilgiler veriyoruz. İşte konuya dair ayrıntılar…

Dosya sistemi, dosyaların herhangi bir depolama cihazında organize edilmesinin ve depolanmasının bir yolu olup, farklı dosya sistemlerinin organize etme ve depolama yöntemleri de birbirlerine göre değişkenlik göstermektedir.

Bir dosya sistemi basit olarak depolama alanı bölümü olarak tanımlanamamakta olup, dosyaların nasıl yerleştirildiği, dizine ekleniş biçimi, düzeni, meta verilerinin nasıl ilişkilendirildiği gibi konularda birbirlerinden ayrılmaktadır.

Dosyaların açılabilmesi, dosyaların kaydedilmesi, kullandığınız işletim sisteminin içeriklerinin görüntülenmesi için dosya sisteminin anlaşılabilmesi gerekir. Karmaşık bir düzene sahip olan dosya düzeninde bazı dosya sistemleri daha hızlıdır fakat bunu yaparken dosya bozulmalarına karşı daha fazla taviz gösterir. Bazı dosya sistemleri ise ek güvenlik önlemleriyle diğerlerine nazaran daha güvenli fakat daha yavaş çalışır.

Windows XP’den modern sürümlerin sistem bölümlerini yönetebilmek için NTFS dosya sisteminden yararlanılmakta olup, harici sürücüler NTFS veya FAT32 olarak biçimlendirilebilmektedir. FAT32 Windows’un eski nesil dosya sistemi olup, genellikle 1 TB ve üzeri kapasiteye sahip sürücüler genelde NTFS ile biçimlendirilmiş olarak sürücüden çıkar. Hfs+ İSE Mac modellerinde dahili bölümler için kullanılmakta olan bir dosya sistemidir. Mac modelleri varsayılan olarak FAT32 dosya sistemlerini okuyabilir ve yazabilir. NTFS dosya sistemini okuyanlar üçüncü parti bir programa ihtiyaç duyar.

Bir diğer dosya sistemi olan Brtfs ise Linux için geliştirilen bir dosya sistemi olup, Linux’un varsayılan dosya sistemi değildir ancak zamanla Ext4’ün yerini alması beklenmektedir. 

Cevap bırakın