Hareket Kontrol Sistemlerine Dair Bilmeniz Gerekenler

İçeriğimizde hareket kontrol sistemlerinin ne olduğuna ilişkin bilinmesi gereken unsurlara yer vermekteyiz. İşte hareket kontrol sistemi hakkındaki detaylar…

Otomasyon sistemlerinin bir alt dalı olarak ifade edebileceğimiz hareket kontrol sistemleri, tork ve konum kontrolü sağlamakta olup, yüksek kesinlikte hız, döner veyahut lineer hareket etmekte olan sistemler sunmaktadır. Birim başına maliyetlerin düşmesi, üretim bandındaki insan faktörünün azalmasını mümkün kılmaktadır.

Kapalı çevrim ve açık çevrim olarak ikiye ayrılan hareket kontrol sistemlerinde yapılan işlemler komut sinyali aracılığı ile yerine getirilmektedir. Komut sinyali, konum, tork, hız gibi parametreleri içerisinde barındırmaktadır. Söz konusu sinyal kontrollerce dönüştürülmekte ve yükselticiye iletilmektedir. İşlemler sonucunda çalıştırıcının hız, konum ve tork kontrolü istenilen şekilde yerine getirilmektedir.

Açık çevrim hareket kontrol sistemlerinde geri besleme elemanı bulunmadığı için çalıştırıcıdan geri besleme sinyali alınamamaktadır. Sistemde bir hata oluşması, motor milindeki yükte değişkenlik olması halinde kontroller geri besleme sinyali alamadığı için hatanın düzeltilmesi mümkün hale gelmemektedir.

Kapalı çevrim yapısındaki hareket kontrol sistemleri, oluşabilecek hatalar sebebiyle daha güvenli ve esnek olabilmektedir ve hareket kontrol sistemlerinin büyük bir kısmı kapalı çevrim yapısında inşa edilmektedir. Kapalı çevrim hareket kontrol sistemleri servo sistemler olarak isimlendirilmekte olup, kontrolör ise hareket kontrol sisteminin beyni görevini görür.

Kontrolör ile çalıştırıcı arasında bulunan elektronik güç elemanına Trapez ismi verilmektedir. Ani duruş kalkış, yüksek kesinlikte konum ve hız kontrolü gibi uygulamalar motor ile yerine getirilir.

Hareket kontrol sistemlerinde en çok üçgen hareket profili, S-rampa hareket profili, trapez hareket profili kullanılmaktadır.

Cevap bırakın