Yazımızda Ksenobot teriminin ne anlama geldiğine yer veriyor, bu hususta bilinmesi gerekenlere değiniyoruz. İşte konuya ilişkin tüm detaylar…
Bilim insanlarınca canlı hücrelerden üretilmiş olan ilk mikrobot olan Ksenobot, Xenobot olarak da isimlendirilmektedir.
Bilgisayarlarca tasarlanıp programlanan mikrobotlar, kendi içerisinde türlere ayrılmaktadır. Örneğin bir milimetreden küçük olan ksenobotlar; kendi kendilerini iyileştirme , hareket ettirme özelliğine sahiptirler.
Ünlü robot bilimci Josh Bongard’a göre “Ksenobot Nedir?” sorusunun basit tanımı, programlanabilen ve yaşayan makinelerdir. İnsan vücuduna girebilecek kadar ufak olan ksenobotların vücuda ilaç taşıması hedeflenmektedir. Tıp alanında ileride farklı alanlarda da kullanılması mümkün görünen ksenobotlarların okyanuslardaki mikroplastiklerin toplanmasında ve bunun yanı sıra radyoaktif atıkların biriktirilmesinde de kullanılabileceği üzerinde duruluyor.
Genetik organizmaların insanlarca uzun bir süredir manipüle edilmekte olduğu bilinen bir durum ve özellikle son yıllarda hayvanların vücut formlarının kopyalanabilmesi dikkat çekti. Ksenobotlarda ise sıfırdan tamamen biyolojik makineler oluşturuldu. Bu hususta adeta binlerce aday tasarım oluşturulan evrimsel bir algoritmadan yararlanıldı.
Ksenobotlar canlı organizmalar olduklarından kirlilik durumu oluşturmamaktadırlar. Kendilerini yenileme yeteneğine sahiptirler ve bu sayede uzun bir süre kullanılabilmeleri mümkün olur. Öldüklerinde ise biyolojik bir biçimde parçalanırlar ve geriye sadece ölü deri hücreleri kalmaktadır. Ksenobotlar dayanıklı bir yapıya sahiptir. Buna örnek olarak bilim insanları onların dayanıklılığını inceleyebilmek için ksenobotları neredeyse tamamen ikiye kesti. Buna rağmen ksenobotlar, kendi kendilerini tekrar dikip devam ettiler. Ksenobotların dayanıklılığını gösteren bir başka unsur ise sulu ortamlarda uzun süre besin maddesi olmadan da yaşayabiliyor olmalarıdır.
Tıp alanı için farklı şekillerde kullanılabilmesi beklenmekte olan ksenobotlar sadece insan vücuduna ilaç taşımak için değil, örneğin insan atardamarlarındaki plağın çıkarılması için de kullanılabilecektir ve böylece insanlık için önemli katkıları mümkün hale getirecektir. Bilim dünyası ksenebotlarla ilgili olarak çalışmalarını sürdürmektedir.