SEO Nedir ve Nasıl Yapılır ?

“SEO” (Search Engine Optimization) yani arama motoru optimizasyonu, arama motorları sonuçlarında yükselmek adına yapılan işlemlerin tamamına verilen isimdir.

Günümüzde internet üzerinde neredeyse her alanda karşımıza çıkan SEO, ne zaman ortaya çıktı, nasıl yapılır, neden gerek duyulur? Bunları tam anlamıyla kavrayabilmek için öncelikle arama motorlarının işleyişine hâkim olunması gerekmektedir.

Arama motoru nasıl ortaya çıktı?

İlk arama motoru, internetin günümüzde ki kadar yaygın olmadığı 90’lı yılların başında ortaya çıkmıştır. Archie adıyla ortaya çıkan bu ilk arama motoru bugün kullandığımız arama motorlarından farklı olarak sadece dosya arama işlemlerinde kullanılıyordu. İnternet üzerinde bulunan herhangi bir web kaynağına ulaşma imkânı sunmuyordu.

İlerleyen yıllarda Archie tarzı birçok arama motoru yaratıldı ancak günümüzde kullanılan arama motorlarının en benzeri olan Altavista 1994 yılında piyasa çıktı. Geniş bant genişliği, aramayla ilgili getirilen öneriler gibi birçok özelliği barındıran Alvatista, getirdiği bu farklılıkla diğer dijital firmalara örnek oldu. Aynı yıllarda Yahoo ve WebCrawler piyasa çıktı ancak asıl devrim 1998 yılında Google’nın ortaya çıkmasıyla gerçekleşti.

Google diğer firmaların eksiklerini iyi gördü ve büyümesini hızla sürdürerek bugündünyanın sayılı şirketlerinden birisi halini aldı.

 

Google nasıl çalışıyor?

Google, yapılan arama sonuçlarında kullanıcıya sunacağı sayfaları belirli bir sistem dâhilinde sağlar.

Öncelikle Google oluşturulan web sayfasına botlar gönderir. Bu botlar genellikle linkler yoluyla sayfanıza ulaşır. Eğer oluşturulan sayfaya yönlendirilecek bir link yoksa botların sayfaya ulaşması da zorlaşır.

Botlar sayesinde taranan sayfanın Google kurallarına uyumluluğu tespit edilir. Olumsuz bir durumla karşılaşıldığında Google ya ceza uygulaması yapar ya da siteyi indekse almaz.

Eğer oluşturulan sayfa kurallara uygunsa kısa bir süre içinde indeks oluşturulur.

İndeks oluşturulduktan sonra Google sayfanın domain ve sayfa otoritesini belirler.

Belirlenen bu değerler Google’da yapılan bir arama sonucu,( Google otomatik doldurma algoritması ile kullanıcıya arama sırasında öneriler sunar) çıkacak olan sayfalar arasında, oluşturulmuş web sayfasının yerini belirler.

Burada oluşturulan sayfanın arama sonuçları arasında ön sıralarda yer almasını sağlayan asıl ölçüt ise domain ve sayfa otoritesidir.

Domain ve sayfa otoritesi, yapay zekâların 40’a yakın farklı faktör sayesinde belirledikleri değerlerdir.  Domain ve sayfa otoritesi değerini yükseltmek içinse en gerekli sistem SEO’dur.

SEO Bir Zorunluluk mudur?

İletişim, bilgi edinme, eğlence gibi amaçlarla kullanılan internetin günümüzde ki bir amacı da ticaret olmuştur. Yaygınlığı ve ulaşılabilirliği sayesinde reel ticaretten çok daha fazla ilgi duyulan internet üzerinden yapılan ticaret, yani e-ticaret, artık dünyada büyük bir pazar halini almıştır.

Bu doğrultuda da e-ticaret ile ilgilenen kullanıcılar arasında rekabet ortaya çıkmış ve internette diğerlerinde daha ön planda olmak için bazı yöntemleri kullanmaları zorunlu hale gelmiştir.

Ancak bu rekabete artık sadece e-ticaret ile ilgilenenler değil, kişisel blok sayfaları, haber siteleri, forum siteleri kullananlar da dâhil olmuştur.

Oluşturulan sitenin reklamını yapmak, kullanıcılara ulaşmak gerekmektedir.

Bunun için Google AdWords reklamları, Facebook reklamları, sosyal medya kanalları ya da offline reklamlar kullanılmaktadır. Ancak bu tür yöntemler büyük bütçeler gerektirmektedir ve SEO çalışmaları ile düşük bütçelerle organik bir reklam oluşturulabilmektedir.

SEO Nasıl yapılır?

Google’un belirtmiş olduğu kurallar çerçevesinde oluşturulan bir sitenin, arama sonuçlarında üst sıralara çıkması için:

  1. Oluşturulan web sitesinde içerikler tamamen özgün ve siteye ilgi duyan kullanıcıların yararına olacak içerikler olmalıdır.
  2. Başlıklar ne kadar etkili yazılarsa baclinkler o kadar artar ve buda sonuçlarda siteyi üst sırlara taşır.
  3. Site içeriğini düzenlerken arama çokluğu olan konular öncelikli olmalıdır. Bunun için Adwords Keyword Tool ile belirlenen konuların benzer arama kayıtlarına ulaşılmalı, bu konuların oluşturulan içerikte sıkça yer alması sağlanmalıdır.
  4. Oluşturulacak makaleler içeriğe uygun olmadığı takdirde Google tarafından tespit edilebildiği için oluşturulacak içeriklerin tamamen özgün( kopya olmayan) ve konuyla ilgili olması gerekmektedir.
  5. SEO uyumlu içerik üretme konusunda gerekli donanımlar mevcut değilse, SEO danışmanları ya da uzmanlarından yardım alınması gerekmektedir.

İnternet üzerinden organik bir şekilde reklam oluşturarak üst sıralarda yer edinilmek isteniyorsa SEO çalışması yapmak neredeyse zorunluluk halini almıştır.

Cevap bırakın