Uçaklardaki Otomatik Pilot Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Teknoloji dünyasının önemli nimetlerinden biri olan uçaklarda otomatik pilotun bir uçağı nasıl uçurduğuna dair bilgiler vereceğiz. İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

Teknoloji alanında özellikle 20. Yüzyılda çok sayıda buluş gerçekleştirilmiştir. Özellikle uçuş üzerine olan büyük buluşlar dikkat çekmekte olup, uçak kuşkusuz ki en sıra dışı buluşlardan biri olmuştur. Uçağın icadıyla birlikte yolculuklar çok daha kısalmış, dünyanın farklı ülkelerine ulaşmak daha kolay hale gelmiştir.

Uçağın tescilli mucitleri Wright kardeşler olup, ilk uçuş deneyimini tasarladıkları uçakla gerçekleştirdiklerinde 1900’lü yılların başıydı. Öte yandan ilk uçağı tasarlayan ve uçan kişiler Wright kardeşler olarak bilinse de daha sonra Gustav Weisskopf tarafından daha önce gerçekleştirildiği de araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Ancak buna şahitlik edebilecek biri olmadığından ilk uçuş buluşunun patentini alanlar Wright Kardeşler olmuştur.

 20. yüzyıl boyunca havacılık süratli bir şekilde ivme yakalayabilmiş ve Amerika, sektörün merkezi haline gelmiştir. Zaman içerisinde savaş uçakları da üretilmiş ve savaşlar daha acımasız bir boyut kazanmıştır. Zaman içerisinde McDonell Douglas ve Boeing gibi dünyaca ünlü uçak üreten şirketler kurulmuş ve uçak sanayide çok önemli gelişmeler de meydana gelmiştir.

Otomatik Pilot

Uçağın kendi kendini komut altına alıp, kendisine verilen sınırlar çerçevesinde yapay zekası ile uçağı uçurabilen sisteme denilmektedir. Uçaklara yüklenen bu sistem sayesinde uçaklar kendi kendini uçurabilme, bir tehlike durumunda verimli bir şekilde uçağı kontrol altında tutabilme yeteneğine sahiptir.

Otomatik pilot sistemlerinin kendi içerisinde farklı özellikleri de bulunmakta olup, otomatik pilot refleksleri uçak modelinden uçak modeline değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple pilotlara her uçak modeli için ayrı eğitimler verilmektedir. Tam otomatik pilot, bir uçağın insana ihtiyaç duymadan belirli şartlar dahilinde uçabilmesini sağlayan sistem olup, otomatik pilotun kullanılabilmesi için de bir pilot gerekir. Otomatik pilot, seyir halinde iken bir süre insan kontrolüne gerek duyulmaksızın uçağın rutin uçuşunu sağlayabilmektedir. ILS sistemi bulunan havalimanları otomatik pilot ile ortaklaşa çalışıp insan desteğini minimize etmeye yaramaktadır.

Günümüzde giderek daha akıllı bir hale gelen otomatik pilotlar, uçuş öncesinde veya sonrası için pilottan komut alabilir. ILS sistemi uyarınca uçak piste yaklaşma hızını ve irtifasını dahi kendisi ayarlamakta, pilotun ineceği hava alanına rahat bir şekilde girebilmesine yardımcı olmaktadır. Havayolu şirketleri de günümüzde yakıt tasarrufu ve uçuş emniyeti açısından kokpit mürettabatına uçuşun kalkış ve inişleri dışında sistem tarafından kontrol edilmesini önermektedir.

Elbette günümüzde otomatik pilotun olağanüstü durumlarda yapabilecekleri son derece sınırlı olup, deneyimli ve kaliteli bir pilotun yerini tutması mümkün değildir. İyi bir pilot, uçağı iyi tanıması halinde gerek uçağı indirirken gerekse kaldırırken, gerekse olağanüstü durumlarda pratik bir şekilde çözüm üreterek sorunu çözebilen bir yetkinliği sahiptir. Otomatik pilotların çıkarılmasının amacı da pilotları devre dışı bırakmak olmayıp onlara yardımcı olabilmektir.

Cevap bırakın