Veri Bilimine İlişkin Bilinmesi Gerekenler

Yeni yazımızda veri bilimiyle ilgili olarak bilmeniz gereken hususlara değiniyoruz. İşte veri bilimine ilişkin bilmeniz gerekenler…

Teknolojik gelişmeler büyük bir hızla devam etmekte olup, dünyada devasa veriler oluştudğu ve veri biliminin daha önemli bir hale geldiği biliniyor. Peki veri bilimi tam olarak nedir ve ne işe yarıyor?

Veri Bilimi Tanımı

Veri biliminin İngilizce karşılığı Data Science olup, geniş bir alana sahiptir ve içerisinde çok sayıda terim barındırmaktadır. Devasa veriler içerisinden anlamlı olan verileri çıkarıp bu verileri doğru olarak kullanmak olarak tanımlanabilir. Bunu yapanlara ise veri bilimci denilmektedir. Mesela milyonlarca hatta milyarlarca verinin bulunduğu bir küme dahilinde istenilmekte olan doğru bilgilerin çıkarılması ve işlenmesi olarak tabir edilebilir.

Günümüzde bir kurum kuruluşun daha anlamlı ve doğru kararlar alabilmesi için pek çok veriye sahip olması gerekmektedir. Veri bilimciler de istatistik, matematik gibi bilimleri kullanıp görsel, metinsel ve sayısal verilerin içerisinden istedikleri sonucuna erişebilmektedir ve kurum ve kuruluşların ileriye dönük hareketleri bakımından yönlenmelerini sağlayabilmektedir.

Bir veri bilimci, devasa verilerin bulunduğu veri deposunda ilk olarak ne istediklerine karar vermiş olarak işe başlar. Problemin ne olduğunu, hangi nesnelerin probleme neden olduğu gibi yolları izlerler. Bir sorunun birden fazla nedeni olabileceğinden onlarca, yüzlerce olasılık da göz önünde bulundurulmalı, detaylı bir çalışma söz konusu olmalıdır.

 Veri analizi yapıldıktan sonra olasılıkların gerçeklik payı test edilir ve yapay zeka programlama dillerinden yararlanılır. Bir olayın birden fazla sebebi olacağından yapay zeka kullanımı önem arz eder.  Yapay zeka sayesinde gerçekleşen veya gerçekleşebilecek olayların da istatistikleri ortaya konulmaktadır. Mesela bir veri bilimci kullanıcıların en fazla hangi oyunları oynadığını ve oynamak istemedikleri oyunları neden oynamak istemediklerini araştırmak isterse bunun için yüzlerce neden ortaya koymalıdır. Böylece verilerin gerçeklik payını bulabilir.

Sonuç olarak veri biliminin çok detaylı ve çok yönlü bir iş olduğunu ifade etmek doğru olacaktır.

Cevap bırakın