DAS Teknolojisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazımızda DAS teknolojisinin ne olduğuna, ne işe yaradığına ilişkin olarak bilgilere yer veriyor, yarış kategorisinde DAS teknolojisinin sağladığı yararlara değiniyoruz. İşte konuya ilişkin tüm ayrıntılar…

Yarış kategorisinde Formula 1, makine ile insanın adeta bir bütün olmasıyla pilotların bitiş çizgisine ulaşabildiği ve unutulmaz hikayelerin yaşandığı bir spor dalı olarak bilinmektedir. Formula 1’de aslan payı kuşkusuz ki özel yetenekleri ile pilotların olup, aracı muazzam yönetmeleri son derece etkileyicilerdir.

Son teknolojik gelişmelerle birlikte Formula 1 günümüzde teknolojik olarak adeta bir laboratuvar haline dönüşmüş olup, özellikle de DAS (dual axis steering) sistemi, teknolojik inovasyonu ile rekabette adeta farklı bir boyut ortaya çıkarmaktadır. DAS, 2017 yılından beri griddeki araçlarda görülen push rod sisteminin daha gelişmiş bir versiyonudur. Push Rod sisteminde aracın tekerlek bölümünden şasisine kadar çapraz olarak uzanmakta olan bir itme kolu bulunmakta olup, söz konusu kol kısa tutulan ekstra bir parçayla tekerlek bölümüne bağlanmaktadır ve oradaki mekanizmayla itme kolunun çalışma şekli değiştirilir. Böylece pilotlar virajlara geldiklerinde downforce olarak ifade edilen yere basım kuvvetini artırır ve mevcut hızlarını düşürmeden yarışa devam etmiş olurlar.

Formula 1’de Mercedes, Push Rod’u daha ileriye taşıyıp pilotun direksiyonu kendisine çekmesiyle birlikte süspansiyon sisteminde bazı değişikliklerin meydana gelmesini mümkün hale getirdi. Sistem dahilinde tekerleklere pozitif toe açısı yani pozitif kamber verilir ve böylece diğer pilotlara nazaran bazı açılardan avantajlı hale gelmiş olur. Bu avantajlar viraj dönüşlerinde, lastik aşınmasında ve düzlük hızında karşımıza çıkmaktadır.

Cevap bırakın