Reklam Engelleme Uygulamalarının Her Reklamı Engellememesinin Nedenleri

Reklam engelleme uygulamalarının günümüzde her reklamı engellemediği bilinmektedir. Peki bunun sebebi nedir? Yeni içeriğimizde detaylarıyla değindik.

Bilgisayarlar ve telefonlar üzerinden internet kullanımı son derece yaygın olup, internet sitelerinin ziyaretlerden para kazanabilmek için uyguladığı reklam metotları bulunmaktadır. Bu hususta siteler en fazla görüntülü reklamlara yer verir. Bu reklamların görüntülenmemesi ise site sahibinin para kazanamamasına neden olacağından aslında ona zarar verir ve sitenin ilerleyen süreçte kapanması söz konusu olabilir. Yine de reklam engelleme uygulamaları günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak reklam engelleme uygulamalarının her reklamı engellemeyerek kullanıcıya tam olarak katkı sağlamadığı da bilinen bir gerçektir.

Reklam engelleme uygulamaları neden bazı reklamları engellemez?

Reklam engelleme uygulamaları ücretsiz olarak kullanılmakta olup, reklamların bir kısmını göstermelik olarak engellesede reklamlar gözükmeye devam eder. Bazı reklamların kasıtlı olarak , kullanıcının tabiri caiz ise gözüne sokularak gösterilmesinin nedeni ise daha önce ortaya çıkan haberlerde de ifade edildiği gibi büyük teknoloji şirketlerinin önde gelen reklam engelleme yazılımlarının üreticilerine ücret ödeyerek özel anlaşmalar yapmalarıdır.

 Bazı reklam engelleme servisleri, büyük şirketlerle yapmış oldukları anlaşmalarla bazı reklamları beyaz listeye alıp o şekilde göstermeye devam ediyor. Bu bağlamda yeterli ücreti ödeyen reklam verenler, engelleme uygulaması olmasına rağmen hala reklamlarının çıkmasını sağlıyor.

Günümüzde Google’ın sahip olduğu Android ve Play Store üzerinde yaygın olarak görülmekte olan reklam engelleme yazılımlarına karşı Google herhangi bir davranışta bulunmuyor. Ancak popüler olmayan , anlaşmasının olmadığı veya güvenilir bulmadığı reklam engelleme uygulamalarını bünyesinden uzak tuttuğu biliniyor. Üstelik reklam engelleme uygulamalarına kendi tarayıcısı olan Chrome üzerinde de izin veren Google’ın bu kadar imtiyaz tanımasının nedeni de özel anlaşmalar olabilir.

Bazı reklam engelleme yazılımları özel anlaşmaların da ötesine giderek kullanıcı verilerini pazarlayarak para kazanıyor.  Tüm hizmetlerin bir numaralı gelir kapısı olan reklamları ücretsiz bir şekilde engellemek isteyerek yaptığınız eylem aslında verilerinizin ticari şekilde kullanılmasına da onay vermenizi gerektiriyor. Yani reklam engellemeyi veri gizliliği için yapıyor iseniz bu size bir çözüm sağlamıyor.

Reklam engelleme servisleri temelde uygulama ve eklenti olarak ikiye ayrılmakta olup, uygulamalarda yer alan reklamları engelleyecek olan üçüncü taraf uygulaması olarak Play Store gibi platformlarda yer alan reklam engelleme mobil uygulamalarının eklentilere nazaran daha tehlikeli olabileceğini belirtmek gerekiyor çünkü uygulamalara reklamları diğer uygulamalar üzerinden dahi engelleyebilmesi için çok fazla izin vermeniz gerekiyor. Bu da kullanıcı verileri açısından risk teşkil ediyor.

Bir reklam engelleme uygulaması kullanmayı hala göze alıyor iseniz, en azından açıklama, başlık ve izinleri detaylı okumalısınız. İndirmeden önce sözleşmeyi incelemeli, her satırını okumalı ve hatta ekran görüntüsü almalısınız. Bu arada uygulamayla ilgili yorumları okumayı da ihmal etmeyiniz ve özellikle gizlilik, güvenlik ile ilgili şüpheleri olan veya başına bu hususta bir iş gelen kullanıcıların yorumlarını dikkate alınız.

Uygulamanın indirme sayısını da göz önüne almalı, yeterince popüler olmayan reklam engelleme uygulamalarına daha fazla şüpheli yaklaşmalısınız. Mikrofonunuza , kameranıza, fotoğraflarınıza, mesajlarınıza ve kişilerinize erişmek isteyen reklam engelleme uygulamalarına ise izin vermemelisiniz.

Cevap bırakın