Windows’ta Kullanılabilecek 5 Disk Bölme Programı

Bu içeriğimizde Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemlerinde kullanabileceğiniz popüler olan 5 disk bölme programından bahsedeceğiz. İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

Sabit disk sürücünüz içerisinde alanlar oluşturmak isterseniz bunun için disk bölme yazılımlarını kullanabilirsiniz. Böylece depolama aygıtınızda yer alan verilerinizi kategorize edebilirsiniz ve gerektiği zamanlarda dilediğiniz dosyaya ulaşabilirsiniz.

Sahip olduğunuz herhangi bir veriyi diske kaydetmek için dosya sistemi oluşturmaya ve diski farklı kullanım amaçları için alanlara ayırmaya disk bölme işlemi denilmekte olup, aldığınız bilgisayardaki diskler genelde tek parça halinde gelir. Siz bunları bölüme ayırırsanız daha düzenli bir depolama aygıtına sahip olursunuz.

Disk bölme, belgelerin, fotoğrafların tek bölümde tutulmasının getirebileceği bazı olumsuzlukların önüne geçebilir. Örneğin tek bir disk kaybedildiği zaman sahip olduğunuz tüm türden dosyalar da kaybolur. Oysa disk bölündüğü zaman olası bir kazada zararınız en aza inmiş olur. Disk bölmek için iki yöntemden yararlanabilirsiniz. Bunlardan ilki Windows işletim sisteminde zaten dahili olarak bulunmakta olan Disk Yönetim Aracı’nı kullanmak olup diğeri ise üçüncü taraf disk bölme yazılımlarından faydalanmaktır. Peki bu doğrultuda kullanılabilecek olan disk bölme programları hangileridir? Sizler için listeledik.

Windows’ta kullanılabilecek 5 disk bölme programı :

EaseUS Partition Master

Disk alanlarını yönetmek hususunda geniş seçenekler sunan programların başında gelen EaseUS Partition Master yazılımı ile depolama birimini biçimlendirebilir, kopyalayabilir veya yeniden boyutlandırabilirsiniz. Üç ana kısma sahip olan bölüm yöneticisi, disk & bölüm kopyalama aracıyla yapacaklarınızın neredeyse sınırı olmayan EaseUS Partition Master ile bölümleri hızlı bir şekilde kontrol etme imkanına sahip olursunuz.

MiniTool Partition Wizard Pro

Disk bölme ve yönetimi konusunda en popüler programlardan birisi olup, disk dönüştürme, dinamik ve temel diskleri kurtarma gibi özelliklere sahiptir. Ücretsiz sürümü ve ücretli sürümü bulunmakta olup, ücretsiz sürümün kısıtlamaları bulunmaktadır. Program dahilinde SD kart, SSD, HDD, dinamik disk, RAID , USB bellek gibi neredeyse tüm depolama aygıtlarının yönetimini yapmanız mümkün olmaktadır. Aynı zamanda HDD’den SSD’ye işletim sistemi aktarma, veri kurtarma, bölüm kurtarma gibi çok önemli özellikleri de bulunmaktadır.

Paragon Partition Manager

Disk ile alakalı neredeyse her özelliği bünyesinde barındıran, bu sayede değeri yüksek olan programlardan biridir. Ücretli ve ücretsiz sürüme sahip olan programın ücretli sürümünde çok daha fazla özellik bulunmaktadır. Sahip olduğu Paragon VD teknolojisiyle gerek sanal gerekse fiziksel depolamalar ile ilgili ayrıntılı seçenekler sunan Paragon, bu bağlamda kesinlikle en iyi disk bölme uygulamaları arasında yer alıyor. Programın Windows 7, 8 için de desteği bulunuyor. Tüm disk tipleriyle uyumluluk göstermekte olup büyük boyutlu sanal diskleri yönetebilme imkanını da sunuyor.

Active@ Partition Manager

Tamamen ücretsiz bir program olan Active@ Partition Manager, buna rağmen çok sayıda özelliğe sahip. Windows disk yönetim aracının daha gelişmiş bir hali olan program dahilinde silinen dosyaları kurtarma, hasarlı veya silinen bölümleri geri getirme, ISO oluşturma, hasarlı RAID’lerden veri kurtarma gibi önemli fonksiyonlara sahiptir. Programın aynı zamanda yüksek çözünürlüklü ekranlar için optimize edilmiş bir arayüzü de bulunmaktadır.

GParted

Hem Windows hem de Linux işletim sisteminde kullanılan çok popüler bir disk yönetim yazılımı olup, diskinizi veri kaybı olmadan tekrar boyutlandırmanıza, taşımanıza imkan vermektedir. Hem ücretsiz olup hem de işletim sisteminden bağımsız olarak çalışabilen GParted, USB bellek içerisine bile yazdırılarak rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu da onu ayrıcalıklı kılan özellikler arasında yer alıyor. GParted programının disk biçimlendirme, genişletme , küçültme, klonlama gibi işlemleri yapabilmenizi sağlayan özellikleri bulunmakta olup, EXT, HFC, FAT, F2FS, XFS, JFS , NTFS dosya sistemleri için desteği bulunuyor.

Cevap bırakın