Yazılımda Açık Kaynak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazımızda programlamada açık kaynak ile ilgili olarak bilinmesi gereken unsurların neler olduğuna değiniyor, açık kaynak hakkında bilgiler veriyoruz.

Bir bilgisayar yazılımının kodlarının, okunabilir bir halde değiştirilmeye, geliştirilmeye açık olarak kamuyla paylaşılmasına açık kaynak denilmektedir.

Bağımlılığın az, denetlenebilirliliğin ve şeffaflığın fazla olduğu, sürekli olarak inovasyonlara açık yapılar olarak karşımıza çıkan açık kaynak yazılımları, isteyen herkesin bu uygulamaların gelişmesine destek olabileceği bir yapıdadır.

Açık kaynak kodlarına sahip yazılımlar, yazılım sektörünün gelişmesi yönünde önemli katkılar sağlamakta olduklarından pek çok kişi bunun umudu ile yazılım ürünlerinin kodlarını açık olarak paylaşabilmektedir. Açık kaynaklı ücretsiz yazılım olarak ise LibreOffice programını örnek gösterebiliriz.

Özgür yazılım ve açık kaynak arasındaki farklar:

Günümüzde özgür yazılım ve açık kaynak birbirine karıştırılan iki terimdir. Ancak aslında ikisinin arasında bazı ayrımlar bulunmaktadır. Bilinmesi gereken temel fark açık kaynaklı yazılımların hepsi özgür yazılım olmayabilirken tüm özgün yazılımlar açık kaynaklı yazılım konumundadır. Mesela Visual Studio, açık kaynaklı ancak özgür yazılım bulunmayan bir yazılım olarak karşımıza çıkmıştır. Bazı açık kaynak lisansları çok kısıtlayıcı yapıdadır ve her açık kaynak lisansının özgür yazılım olarak kabul edilmemesinin nedeni budur.

Bu arada özgür yazılım fikrini ortaya atan ilk isim Richard Stallman’dır. Kendisi kaynak kodlarının gizli olarak sunulmasının kişisel haklara aykırı olduğunu savunmuştur. Bu bağlamda GNU projesini ortaya çıkarmıştır. Açık kaynak projeler herkese açık yapıda olduklarından yapılan görevler, geliştirmeler de herkesçe görülebilmektedir. Bunun da iş bulma hususunda veyahut tanınma hususunda yapılan işlere gösterilebilecek örnekler ortaya çıkmasını sağladığını belirtmek gerekir. Bu arada dünya üzerindeki en büyük açık kaynak topluluğu GitHub olarak kabul edilmektedir.

Böylece içeriğimizde özgür yazılım, açık kaynak yazılımı konularına değindik ve bu hususta bilinmesi gerekenlere yer verdik. Sormak istediklerinizi hemen alt bölümdeki yorum bölümünden bizlere iletmeyi ihmal etmeyiniz.

Cevap bırakın