Akıllı Şehir Terimi Hakkında Bilgiler

Akıllı şehir kavramının ne anlama geldiğine değiniyor, akıllı şehir nedir? Sorusunun yanıtını veriyoruz.

Günümüzde teknolojik ürünlerin ve hatta bir şehrin adının başına bile “Akıllı” ibaresini dahil etmeye başladık. Teknolojinin yoğun gelişimi ile birlikte insanlar için yaşam daha kolay bir hale gelmekte olup, akıllı şehir terimi ise daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir şehir ortaya çıkarabilmek için geliştirilen bir kavramdır.

Akıllı sistemler ülkenin refah seviyesinin teknolojik anlamda ileriye gitmesini sağlayan sistemler olarak karşımıza çıkar. Temel tetik unsuru ise ihtiyaçlardır çünkü ihtiyaçlar sayesinde çözümler üretilerek uygulanmaya başlanmaktadır.

Akıllı şehirleri beraberinde getiren akıllı sistemler, belirli nedenlerden ötürü meydana gelen problemlerin karşılanması bakımından önemlidir. Akıllı şehir, gelecekteki ihtiyaçların öngörülerek hayata geçirildiği, bu bağlamda çözümler sunmakta olan yaşanabilir şehir olarak tanımlanabilir. Yenilenebilir mekanizmaların oluşturulup insanların yaşam standartlarını daha iyi bir hale getirmek akıllı şehirlerin temel unsurlarındandır.

Trafik yoğunluğunun önlenmesi amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul için çeşitli projeler ortaya koymuş ve bazı projeler geliştirilme aşamasındadır. Örneğin trafik yoğunluğunun önlenmesi amacıyla kavşaklardaki trafik, oluşturulan yazılımların etkisi ile %20 kadar azaltılmıştır. Bunun yanı sıra trafiğin önlenmesi ile yakıt tüketiminde %18 seviyesinde tasarruf sağlanmıştır. Bu bağlamda kullanılan sistem Atak adına sahiptir. Atak sistemi kavşaklardaki manyetik sensörler ile araç sayısı bilgisini almaktadır ve söz konusu bilgiler kavşaklarda yer alan trafik sinyal denetleyicisine iletilmektedir ve denetleyici tarafından alınan bilgiler Atak sistemine gönderilmektedir. Böylece algoritma optimizasyon metotlarını kullanıp hangi kavşakta yeşil ışığın ne kadar yanması gerektiğini hesaplar.

Gösterilebilecek bir başka örnek ise Büyükçekmece Gölü Yüzer Güneş Enerji Santrali’dir. Söz konusu santral yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak amacıyla kurulmuştur. Toplam 2900 m²’lik bir bölüme sahip olan santral 240 kW güce sahiptir.

Bunların yanı sıra akıllı su yönetim sistemi de yine akıllı şehir planlamasında uygulanan sistemlerdir. Buna örnek olarak Aski bünyesinde oluşturulmuş olan Scada merkezi gösterilebilir. Böylece kente güvenli su verme görevini sağlayabilmek için elverişli bir ortam oluşturulmaktadır.

Cevap bırakın