Huawei Kurucusu Ren Zhengfei Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İçeriğimizde Huawei şirketinin kurucusu olan ve bu bağlamda teknoloji dünyasında önemli bir yer tutan Ren Zhengfei hakkında bilinmesi gerekenlerin neler olduğuna yer veriyoruz.

Günümüzde çok sayıda teknoloji şirketi bulunmakta olup, bunlardan yalnızca bazıları ismini daha çok duyurmayı ve belirli bir seviyeye gelmeyi başarmıştır. Huawei de bu şirketlerden biridir ve bu yazımızda söz konusu şirketin arkasındaki bir numaralı isim olan Ren Zhengfei’e değineceğiz.

Guizhou eyaletinde 25 Ekim 1944 tarihinde dünyaya gelen Ren Zhengfei’nin babası Japon-Çin savaşında silah fabrikasında memur olarak görev yapabilmek için Guangzhou şehrine göç etmişti ve annesi ise yaşadıkları şehirde öğretmenlik yapmakta idi. Kalabalık bir ailenin ferdi olan Zhengfei’nin toplam 6 kardeşi bulunmaktadır. İlkokul ve ortaokul eğitimini dağlık bir bölgede kasabada tamamlayan Zhengfei, ardından üniversitesi eğitimini Chongqing Üniversitesi İnşaat Mühendisliği alanında ve Mimarlık Enstitüsü alanında almıştır.

Üniversiteyi tamamlanmasından sonra Çin Halk Kurtuluş Ordusu araştırma enstitüsünde askeri teknolojileri araştırma uzmanı olarak atanan Zhengfei 1974 yılına dek bu alanda çeşitli bölümlerde görev alırken, sonraki yıllarda ise siyasete katılmak istemiş ve Çin Komünist Partisi’nde görev alabilmek adına başvuru yapmıştır. Ancak partiye giremeyen Zhengfei, ardından askeri enstitüde çalışmalara ağırlık vermiş ve bu alanda pek çok başarıya imza atarak terfiler almıştır.

1978’de düzenlenen Ulusal Bilim Konferansı’na delege olarak seçilen Zhengfei, zamanla ordudan emekli oldu ve elektronik işlere olan ilgisinden ötürü Shenzhen’e giderek orda yaşamaya başladı. 1987 yılında sadece 5000 Dolar bütçe ile Huawei şirketini kuran Ren, 1980’li yıllarda savaşın etkilerinin devam etmesi nedeniyle var oluş mücadelesi içerisinde yer almakta idi. Söz konusu dönemde Çin hükümeti, telekomünikasyon alt yapısını geliştirebilmek için yabancı şirketlerle çalışmak zorunda idi ve Ren eski bir ordu mensubu olarak bu durumdan rahatsız oldu. Bu yüzden Huawei olarak bu şirketlerle rekabet edebilmek adına telekomünikasyon alt yapısı ve telefon hatlarının üretimine yöneldi. 1994 yılına gelindiğinde siyasiler ile toplantılar yapıp yerli bir şirketin telekomünikasyon alt yapılarını yönetmesi için onlardan onay aldı. Ardından 1996 yılında yerli telekomünikasyon şirketlerini destekleme kararı alan Çin hükümeti, ardından Huawei’yi de örnek şirket olarak tanıtırken, bu olaydan kısa bir süre sonra da Huawei büyük bir popülerliğe ve hızlı bir yükseliş dönemine girdi.

Küresel anlamda asıl büyümesini 2005 yılında kaydeden Huawei, zamanla Vodafone ile anlaşmaya imza atarken, Vodafone’a telekomünikasyon ekipmanları tedarik eder hale geldi. Bu anlaşmasının ardından pek çok yabancı şirketle anlaşma konusunda adımlara imza atan Huawei, 2010’lu yıllarda beraber pek çok telekomünikasyon şirketi ile iş birliği yapan büyük bir güç haline dönüştü.

Huawei’nin piyasaya sürdüğü telefonların kaliteli olması ve fiyat performans anlamında iyi cihazlar sunması, Huawei markasının akıllı telefon kategorisinde büyük bir şirket olmasını sağladı. Ardından Amerika Birleşik Devletleri, Huawei’nin bu kadar popüler olmasından sonra hamlelerde bulundu ve Huawei’yi karşı ambargo uygulamaya başladı. Bunların en ağırı, Huawei’nin artık Google hizmetlerine telefonuna yer veremiyor olmasıydı. Bunun akabinde kendi işletim sistemini ve uygulamalarını ortaya çıkan Huawei, bu bağlamda Ren Zhengfei önderliğinde çalışmalarını sürdürdü ve şirket günümüzde faaliyetlerine devam etmektedir.

Cevap bırakın