İnternet Tarayıcısını Güvenli Tutma Yöntemleri

İnternet tarayıcıları internete açılan yegane penceremiz ve bu yüzden virüsü en fazla kaptığımız uygulamalar. Fakat bilinçli kullanım ile tarayıcılardan virüs bulaşmasını engelleyebiliriz. Yeni makalemizde güvenli tarayıcı kullanımı için yapılması gerekenleri tek tek anlatacağız.

İnterneti kullanırken faydalandığımız Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge gibi popüler uygulamalar, her ne kadar kendilerine has güvenlik sistemlerine sahip olsalarda sisteminizi tek başlarına korumaları mümkün değildir. Bu yüzden mutlaka tarayıcımızda güvenlik adına ek bir şeyler yapmamız lazım.

Kullandığınız Tarayıcı İle Uyumlu Antivirüs

İnternet tarayıcımız ile beraber çalışabilecek bir virüs programı gerekiyor. Siz internette dolaşırken açtığınız her sayfanın dosyalarını taramalı ve virüs bulduğu taktirde siteyi hemen kapatarak size bildirim yollamalı. Bu tarz bir virüs programınız yok ise ve internette gezinti yapıyorsanız ruhunuz bile duymadan sisteminizde pek çok virüs açığa çıkar.

Güvenlik Eklentileri

Tarayıcı ile çalışabilen virüs programının yanında ayriyeten güvenlik eklentisi kullanmanızı tavsiye ederiz. İkisini bir arada kullanmak her ne kadar tarayıcıya yük bindirsede günümüzün tarayıcıları ve sistemleri gayet hızlıdır. Eğer kasma sorunu ortaya çıkarsa daha hafif güvenlik eklentilerine yönelebilir, deneme yanılma yöntemini kullanabilirsiniz.

Bu iki madde ile ilgili şöyle bir örnek vereyim: Avast’ın ücretsiz antivirüs modu ve pro sürümünde internette dolaşırken taramalar yapılır ve Google görsellerden yapılan aramalarda dahi sitelerin dosyaları taratılıp virüs bulunduğu taktirde görsel açılmaz. Aynı zamanda Avast’ın kendisine has tarayıcı eklentileri vardır. Bunlar özellikle ödeme yapacağınız zaman güvenliği sağlar ve en güzel özelliği de kasma problemi yaşatmamasıdır.

Tarayıcıyı Güncel Tutun

Hangi tarayıcıyı kullanıyorsanız o tarayıcıyı mutlaka güncel tutmanız gerekiyor. Geliştiriciler sık sık güncellemeler yayımlıyorlar ve bu güncellemeler genellikle güvenlik ağırlıklı oluyor ve yeni virüs türlerine veya açıklara karşı sunuluyorlar. Haliyle bunlardan muhakkak yararlanmalısınız.

Öte yandna tarayıcınızda kullandığınız eklentiler de güncel olmalıdır. Bunlara yapılan güncellemeler de genellikle güvenlik yamalarıdır ve uygulanması gerekir.

Kötü Amaçlı Eklentiler

Her ne kadar bu konuda yetkililer tarafından denetimler yapılıyor olsada her kötü amaçlı eklentiye hemen ulaşılması mümkün değil. Özellikle de bir eklenti mağazasında sayısız eklenti bulunduğu düşünülürse bu eklentileri kullanırkenki sorumluluk size ait. Kişi önüne gelen eklentiyi indirmemelidir. Eklentiler izin derecelerine göre klavye hareketlerinize kadar izleyebilir ve hatta haberiniz olmadan ses kaydı alabilirler. Güvenilir eklentileri kullanmanızda yarar var.

Cevap bırakın