Master Detective Archives: Rain Code İncelemesi

Yeni oyun inceleme içeriğimizle karşınızdayız. Master Detective Archives: Rain Code video oyununu masaya yatırıyoruz.

Spike Chunsoft tarafından geliştirilen ve yine aynı firmanın yayımcılığını üstlendiği video oyunu Master Detective Archives: Rain Code, Nintendo Switch platformu için hazırlanmış olup bu bağlamda Switch üzerinde oynanabilen bir yapımdır.

Çoklu oyuncu desteği yer almamakta olan video oyunu macera türüne hizmet etmektedir. Video oyununda hafızasını kaybeden Yuma Kokohead isimli bir dedektifi kontrol etmekteyiz. Yuma, WDO yani Dünya Dedektif Örgütü üyesidir. WDO tarafından kendisine bir davetiye gönderilmiştir ancak bu davetiyenin dışında hiçbir ipucu bulunmamaktadır. Davetiye nedeniyle trene son anda binen Yuma’nın macerası böylece başlamaktadır. WDO üyesi olan dedektifler olay çözmekte usta olmalarının yanında kendi özel yetenekleri var ve bu yetenekleri olayları çözmek için kullanabilmekteler. Mesela bir dedektif gördüklerini akıllı cihazlara video kaydı olarak aktarabilmektedir. Bunun dışında farklı bir dedektif ise ölülerin kıyafetlerini giyip bir süreliğine onlar ile iletişim kurabilir. Yuma’nın sahip olduğu yetenek ise hafızasını kaybetmiş olduğu için bilmemektedir. Oyunda Shinigami-Cahn isimli bir yardımcımız bulunuyor ve sorunları çözmek konusunda onun da özel yetenekleri bulunmaktadır.

Hikaye

Hikaye olarak iyi bir yapım olup hikaye örgüsü sizi oyunda tutmaya yetmektedir. Yani oyuna odaklanarak iyi bir deneyim sağlayabilmenize yardımcı olmaktadır. Ancak oyunu oynarken olayın gizemlerinin açığa çıkmasıyla karakterimizin anlaması geç oluyor. Mesela oyuncu olarak siz karakterden daha önce bazı şeyleri farkediyorsunuz. Çözdüğünüz bir hikayede karakterin olayın nasıl olduğunu geç anlatması ve bunun geçilememesi biraz sıkıcı olabiliyor. Yani bu tarz anlatımlar geçilebilse idi daha iyi olabilirdi ancak elbette bunun her oyuncuya sıkıcı gelmeyebileceğini de belirtmek gerekiyor.

Oyun içerisinde yer alan Kanai Ward, yağmurun dinmediği, dedektif temasına uygun karanlık atmosferi bulunan bir şehir. Bu da oyunun atmosferinin sizi içine çekmesini sağlıyor. Oyun içerisinde ilerledikçe tanıdığınızı düşündüğünüz insanların gerçek yüzlerini öğrenip bazı olayların sonuna doğru yaklaşırken de ikilemlere düşebiliyorsunuz.

Oynanış

Çevreyi gezerek etkileşime geçtiğiniz, ipuçları topladığınız ve bu ipuçlarından yola çıkıp olayları çözmek için çaba sarfettiğiniz bir oynanış sistemi bulunuyor. Olayların ilk kısmı araştırma aşaması olup, araştırma sürecinde diğer dedektifler kendi güçleriyle size yardımcı olabilmekte. Mesela kılık değiştirerek insanlarla konuşabiliyor veya zamanı geri alabiliyorlar. Araştırma bölümünün oynanış açısından güzel işlendiğini belirtmek gerekiyor.

Oyun içerisinde tecrübe puanı elde edip Yuma’nın özelliklerini geliştirebiliyorsunuz. Öte yandan oyunda bir bölgeyi olay için gezerken işiniz bittiği zaman Yuma “ Burada işim kalmadı” diyor. Böylece artık o bölgede daha fazla zaman kaybetmemeniz gerektiğini anlıyorsunuz. Bunun da oldukça isabetli bir özellik olduğunu söyleyebiliriz. Böylece bir yerde çok fazla zaman kaybı yaşamamış oluyorsunuz.

Oyun içerisinde olayları çözümlemek adına diğer dünyaya geçerek gizemleri kırmanız gerekiyor. Diğer dünya kısmı, çeşitli mini oyunlara yer verilen ve topladığınız ipuçlarının anahtara dönüştüğü ve gerçeklerin kapısını açtığı kısımdır. Fakat olayları çözümlerken sizi Phantom isimli engeller engellemeye çalışıyor ve dolayısıyla ayrı bir mücadele vermeniz gerekiyor. Oyunda Reasoning Detah Match isimli bölümlerin ise mantık savaşına sahne olduğunu söyleyebiliriz. Elinizde yer alan anahtarlardan doğru olanı kullanıp rakibin suçlamasını çürütmeye çalışıyorsunuz.

Oyunda Detective Points puanlarını çevreyi araştırarak ipuçları topladığınız zaman ve bunun yanı sıra yan görevler ile çeşitli küçük etkinlikleri yaptığınız zaman kazanmaktasınız. Deathmatch esnasında hareketleri hızlandıran ve daha çok can puanına sahip olmanızı sağlamakta olan veyahut varilin üzerindeki sahte harflerin sayısını azaltmakta olan geliştirmeler yer almakta olduğundan söz konusu puanları toplamak önem arz ediyor.

Eski tasarımcıların elinden çıkan, egzantirik ve yeni karakterleri barındıran oyunda atmosferi iyi bir şekilde yakalayabiliyorsunuz. Mekanlar oldukça güzel gözüküyor ve oyun görsel anlamda genel olarak iyi bir deneyim sağlıyor. Performans konusunda ufak tefek bazı optimizasyon sıkıntıları meydana geliyor ancak bunların oyun deneyiminizi doğrudan rahatsız edecek seviyede olmadığını belirtmeliyiz. Öte yandan oyunun yükleme süreleri bazı bölümlerde biraz uzun. Mesela Reasoning Deathmatch kısmında el modunda bölümlerin yüklenebilmesi için en az 45 saniyeye ihtiyaç duyuyorsunuz. Oyunun müzikal anlamda iyi hazırlandığını, atmosferine uygun olduğunu belirtmek gerekiyor. Yapımın oynanış süresi ise 28 saat kadar sürüyor.

Sonuç

Gerek eğlenceli mini oyunları, gerek hikayesi ile iyi bir oyun olan Master Detective Archives: Rain Code yapımı, bu bağlamda oynamaya değer bulduğumuz ve tavsiye edeceğimiz bir oyundur. Ancak fiyatının biraz yüksek kaldığını da belirtmemiz gerekiyor.

İNCELEME NOTUMUZ : 8.8 / 10

Cevap bırakın