RFID Teknolojisine İlişkin Bilinmesi Gerekenler

Bu yazıda RFID teknolojisinin ne olduğuna yer veriyor, RFID teknolojisine dair bilinmesi gereken detaylara değiniyoruz.

Radio Freguency IDentification teriminin kısaltması olarak karşımıza çıkmakta olan RFID’in Türkçe karşılığı Radyo Frekansıyla Tanımlama Teknolojisi şeklindedir. Radyo frekansıyla yapılan sorguları almak, bunun yanı sıra cevaplamak için imkan sağlamakta olan küçük bir çip ve bunun yanı sıra anten içermekte olup küçük devreleri bulunan elektronik bir cihaz olarak karşımıza çıkar.

Çipinin kapasitesi bakımından genel itibariyle 2000 byte veya daha az olan RFID teknolojisi, radyo frekansından yararlanılarak canlı veyahut cansız nesneleri otomatik ve tekil olarak tanıma yöntemi olarak tanımlanabilir. AIDC olarak isimlendirilen bir teknoloji grubunda çalıştırılmakta olan RFID, ilk kez İkinci Dünya Savaşı döneminde radar teknolojisiyle kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise saniyede bin ve üzerinde etiket okuma yeteneğine sahip olan, içinde binlerce karakterli bilgi barındırabilen ve bunun yanı sıra yüzlerce metre uzaktan algılama yapma yeteneğine sahip olan çiplerle birlikte çalışabilir olmuştur.

Pek çok sektörde yararlanılabilen RFID teknolojisi, mesela canlı veya cansız bir varlığa yerleştirilip takip etme ve komut için kullanılabilmekte, bunun yanı sıra reklamcılık, taşımacılık v.b. pek çok sektörde yararlanılabilmektedir. Maliyetlerin azalması ve otomatikleştirilmiş stok kontrolü, ürün takibi v.b. unsurlar bakımından tasarruflar sağlayan RFID teknolojisi, iş süreçlerinin hızlanması v.b. unsurlar bakımından da katkı sağlamaktadır.

Günümüzde RIFD mikroçiplerinden yararlanmakta olan pek çok insan bulunuyor ve ilerleyen yıllarda yaygınlaşmasının daha çok artacağı düşünülüyor.

Cevap bırakın