UEFI ile BIOS Arasındaki Farklar

Yeni yazımızda UEFI ile BIOS arasında ne gibi farklılıklar bulunduğu hususuna değiniyoruz. İşte konuya ilişkin bilinmesi gerekenler…


UEFI nedir?


“Unified Extensible Firmware Interface” yani “Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü“nün kısaltması olup, temelde BIOS ile benzerlik göstermektedir. UEFI’ye sahip olan yeni bilgisayarlar tüketicinin kafasını karıştırmamak adına BIOS bulunduğunu söyleyebilmekte ancak Windows 8 veya daha güncel işletim sistemi bulunan bir bilgisayar aldıysanız bilgisayarınızda muhtemelen geleneksel bir BIOS yerine UEFI yer almaktadır.


BIOS Nedir?


Temel Giriş ve Çıkış Sistemi anlamına gelmekte olan BIOS, anakartın üzerinde küçük bir bellek yongası ile depolanmakta olan yazılım olup, başlangıçtan sorumlu olan temel unsurdur. Bilgisayar başlatıldığı zaman çalışan ilk yazılım BIOS’tur. İşletim sistemi ile çevre birimleri arasında verileri yönetebilmek dahil pek çok görevi bulunmaktadır. Bilgisayarı her başlattığınız zaman daha hızlıca erişim sağlayabilmeniz için verileri depolamaya yaramaktadır. BIOS, bilgisayardaki donanımın bileşenlerini uyandırmakta olup donanımların düzgün çalışıp çalışmadığını da kontrol etme görevine sahiptir.


BIOS ile UEFI Arasındaki Farklar


BIOS, 2020 yılından itibaren Intel tarafından aşamalı bir şekilde kaldırılmaktadır. UEFI, daha büyük boyuttaki sabit diskleri ve sürücüleri, daha fazla güvenlik özelliğini, daha hızlı önyükleme sürelerinde çalıştırabilmekte olup, geleneksel BIOS’un güncellenmiş hali olarak bilinebilir. UEFI, geleneksel BIOS’un bazı dezavantajlarını da ortadan kaldırmaktadır. Mesela 1 veya 2 TB ya da daha küçük boyuttaki sürücülerle çalışabilme yeteneği vardır.

Konuyla ilgili görüşlerinizi ve sorularınızı hemen aşağıda bulunan yorum kısmından bizlere iletmeyi ihmal etmeyiniz.

Cevap bırakın