Bilgisayarın İçini Temizleme Yöntemleri

Masaüstü bilgisayarlar zaman içerisinde fena halde tozlanırlar. Hatta kasanın içerisine fındık faresi, böcek girdiği ve fandan dolayı veya geri çıkamadıkları için ölebildikleri bilinmektedir. Bu duruma örnek olarak kasa içerisinde kalıp ölmüş bir kurbağanın resmini aşağıdan görebilirsiniz. (Fare ve böcek neyse de kurbağanın kasanın içerisinde olması da ayrı bir ilginçmiş doğrusu 🙂 )

Haliyle masaüstü bilgisayarlar maksimum altı ayda bir temizlenmelidir. Peki temizleme işlemini nasıl yapıcaz?

Statik elektriğe dikkat!

Temizleme yaparken öncelikle sıkça yapılan bir hataya değinmek istiyorum; Genelde kasa temizliğinde saç kurutma makinesi, süpürge makinesi gibi ev aletleri kullanılıyor. Bu aletler cihazınızda statik elektriğe neden olabildiklerinden tavsiye edilmemektedir. Öte yandan ıslak bez kullanılması da oldukça yanlıştır.

Kompresör

Bilgisayar kasa temizliğinin en zahmetsiz ve en zararsız yolu kompresör ile temizlik yapmaktır. Kompresörler tıpkı süpürge makinelerine benzerler ancak statik elektriğe neden olmazlar ve tozu atabilmek için çok daha faydalıdırlar. Süpürge makineleri bilgisayarınızın içini tam olarak temizlemeyeceği gibi cisimleri içine çektiğinden (Örneğin anakart üzerindeki gevşemiş bir metaryali) donanımlarınız zarar görebilir.

Kompresör ile temizlik yapmak için haliyle ilk önce bir kompresör sahibi olmanız gerekiyor. Eğer kompresörünüz zaten var ise o halde kasanızın kapağını açın ve kasanızı dışarıya, tozu temizleyebileceğiniz bir yere çıkarın.  Kasanızı çıkardıktan sonra kompresörünüz ile kasanızın içine doğru tutun. Tozun çok iyi bir şekilde temizlendiğini göreceksiniz.

Kompresörüm yoksa ne yapacağım?

Eğer kompresörünüz yoksa ve alamıyorsanız o halde tozları alabilmek için biraz daha zahmete gireceksiniz. Elinize kuru bir bez alın ve o beze biraz su damlatarak çok hafif nemli bir hale getirin. Bu bezinizin tozları çekmesine yarayacaktır. Ancak su damlatırken kesinlikle aşırıya kaçmamanız gerekiyor. Bezi fazla ıslatmışsanız ve o şekilde bilgisayarınızın içini silerseniz donanımlarınız zarar görecektir. O yüzden bir iki damla su ile hafif bir nemlilik kazandırmak yeterlidir. Bezimizi hazır hale getirdikten sonra bilgisayarımızın kasasını yavaş yavaş fazla bastırmadan silelim. Özellikle anakart, grafik kartı gibi parçaları silerken bastırmamaya özen gösterin. Zira grafik kartınızın girişini kırabilir veya anakartınızda, grafik kartınızın üzerinde bir parçaya zarar verebilirsiniz.

Öte yandan donanımları tek tek çıkarıp içini açıp temizleme hususuna da bir başka makalemde değineceğim çünkü onlar başlı başına ayrı konular.

Cevap bırakın