Bir Tweetin Sahte Olduğunu Anlama Yöntemi

Günümüzde en fazla kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Twitter’da bir tweetin sahte olduğunu anlamak için ne yapılması gerekir? Yeni makalemizde bu konuya değiniyoruz.


Twitter günümüzde en popüler internet sosyal medya mecralarından biri olmasına rağmen aynı zamanda spamın da en fazla kol gezdiği platformlardan biri. Bu durum kullanıcılar için epey sinir bozucu olsada hala tam anlamıyla dizginlenebilmiş değil.


Twitter, devlet büyükleri de dahil olmak üzere önemli pek çok kişinin kullandığı bir platform ve dolayısıyla bir tweetin gerçek olup olmadığını anlamak önem arz etmekte. Sahte olup olmadığını anlamının en iyi yollarından biri ise kullanıcı adını kontrol etmek ve mavi rozet bulunup bulunmadığına bakmak.


Bir tweetin sahte olduğunu anlamak için kullanılabilecek yöntemlerden biri de gerçek tweet ile sahte olduğundan şüphelenilen tweetin karşılaştırılmasıdır. Örneğin sahte tweetlerin yazı fontu, yazıların bulunduğu konum gerçek tweete nazaran daha farklıdır. Dolayısıyla sahte Tweet yazı tipiyle sırıtabilir ve kullanıcının bunu ayrıt etmesi mümkün olabilir.


Bir tweetin sahte olup olmadığını anlamak için tweet sahibinin gerçek kişi mi yoksa sayfanın bir hayran sayfası mı olduğunu ayırt etmelisiniz. Günümüzde ünlü kişilerin pek çok sahte hesabı, hayran sayfası bulunabilmektedir. Bu sayfalardan atılan tweetler bazen gerçek sayfadan atılan tweet olarak algılanabilmektedir.


Robot hesapların tweetleri de kolayca ayrılabilir. Gerek yaptıkları etiketlemelein absrütlüğüyle, gerekse dengesiz bir içerik dağılımına sahip olmalarıyla kendilerini ele vermektedirler. Profil üzerinde yapacağınız kısa bir incelemeyle aradaki farkı kavrayabilirsiniz.


Bir tweetin doğruluğunu ortaya koyabilmek için kullanabileceğiniz verilerden birisi de Tweet ID’sidir. Atılan tweetler için otomatik ID oluşturulur ve bu ID adres çubuğundaki uzantıda yer almaktadır. Adres çubuğundaki tweet URL’sini girdiğiniz zaman ekran görüntüsünde yer alan tweet yerine farklı bir tweetin görüntülendiğini görebilir veya sayfa bulunamadı hatası alabilirsiniz. Bu gibi durumlarda da tweet sahte anlamına gelebilmektedir.


Son olarak domain hatasına düşmemenizi öneririz. Örneğin site bağlantısı twitter.com yerine twitlir.com olabilir ve bunu ilk bakışta fark etmeniz zordur.


Sahte bir tweetle karşılaştığınız zaman tweeti şikayet ederek daha temiz bir Twitter ortamına sahip olabilirsiniz.


Cevap bırakın