Historical Game Nedir Ne Anlama Gelmektedir?

Bu içeriğimizde oyun dünyasında sıkça karşılaşılan historical game terimi ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Historical game, oyunlarda kullanılan bir terimdir. Oyunların çeşitlerini ifade etmektedir. Örneğin bir oyun hayali karakterlerden oluşup hayali bir şehri anlatıyorsa, gerçek hayattan bir şeyler alınmamışsa  bilim kurgu olarak ifade edilirken bunun tam aksi de hitrorical game olarak ifade edilir. Şehirler, insanların üzerinde giysiler, karakterlerimizin savaş aletleri, etrafımızdaki toplulukların kültürleri eğer gerçek hayattan alınıp oyuna monte edildiyse o halde hitroical game söz konusudur. Historical game, ülkelerin etnik kimliklerinin oyunlara bire bir yansıtılması, gerçek hayattaki şeylerin inşa edilmesidir. Historical game türünde hayal ürünü değil tarihsel olaylar ön plandadır.

Historical game özellikle de eski medeniyetleri anlatan savaş oyunlarında çok fazla görülür. Mesela bu oyunlara örnek verecek olursak; Age of Empires serisi tipik bir historical games oyunudur. Oyunda ilk etapta bir ülke tercihi yaparız ve oyunu başlattığımızda oluşturacağımız binaların ve askerlerin görüntüleri ve türleri buna göre dizayn edilmiştir. Mesela Turks ırkını seçtiğinizde eski Türklerin kullandığı bina malzemelerinden oluşan binalar görürsünüz. Aynı şekilde askerlerde de Türkiye’ye özgü askerler görürsünüz. İşte oyunu tasarlayan ekip Turks ırkını tamamiyle gerçek hayatta tarihten araştırma yaparak dizayn etmiştir. Hatta oyuna Türk insanının dili eklenmiştir. İşte bu, gerçek hayat ile sanal alemin özdeşleşmesini bize gösterir. Sadece Age of Empires serisinde değil, mesela Assassin’s Creed serisinde de buna benzer şeyler görürüz. Oyuna başladığımız şehir, şu anki şehrin daha eski halidir ve bulunduğumuz konumun kültürünü oynarken buram buram hissederiz.

Historical game ile ilgili son olarak yakın bir zamandan örnek verecek olursak; Battlefield 1 oyunu Birinci Dünya Savaşı’nı konu edinmiştir ve savaşta bulunan ülkeleri bayraklarına kadar oyuna geçirmiştir. Tarihi açıdan çok büyük bir olay olan Birinci Dünya Savaşı oyunun yapımcı ekibi tarafından didik didik edilmiş, oyuna en başarılı, en gerçekçi şekilde yansıtılmaya çalışılmıştır.

Yapılan anketler sonucunda historical game türünü seven oyuncuların bilim kurgu yapımlarına göre gerçekçi projelerden çok daha fazla hoşlandıkları ortaya çıkmıştır.

Cevap bırakın