Nostalji Zamanı: Max Payne

Uzun yıllar önce piyasaya sürülen ve harika iş çıkaran Max Payne 1, Max Payne’in bir seri haline dönüşmesini sağlamıştı. Remedy şu an maddi sıkıntılar yaşadığı için yeni Max Payne oyunu çıkaramasada serinin ilk oyunu ölümsüzlüğünü koruyor.

Max Payne video oyunu 2001 yılında piyasaya sürüldü. Remedy tarafından geliştirilen oyun, üç boyutlu oyunlar arasında o dönem en kaliteli grafiklere sahip olan oyunlardandı. 2001 yılında Max Payne çıktı ve 2002 yılında GTA 3, Mafia gibi farklı efsaneler piyasaya sürüldü. Ancak Max Payne, bu iki oyundan bir yıl kadar önce çıkmış olmasına karşın onlardan daha iyi grafik kalitesine sahipti.

Oyunda karakterimiz bir polis ve karısı ile bebeği birgün uyuşturucu çetesinin üyeleri tarafından öldürülüyor. Max Payne evde olmadığında eve baskın yapan çete üyeleri karısı ve bebeğini öldürdüğü sırada Max Payne eve geliyor ve çete üyelerini öldürüyor fakat geç kalıyor. Bebeği ve karısını ölü halde görüp ağlamaya başlıyor. Ardından Max Payne, bu emri verenin peşine düşüyor ve oyun boyunca intikamını almak için bir ölüm makinesine dönüşüyor.

Max Payne’de hikaye çizgi romanlar eşliğinde anlatılıyor. Bu da oyunu enteresan kılan farklı bir özelliktir.

Oyun aynı zamanda kendisine özgüydü. Shift veya sağ tık ile slow motion animasyonlara giriyordunuz. Örneğin tehlikeli bir yere girerken shit tuşuna bastığınızda karakteriniz oyunu ağır çekime alıyordu. Hatta sıçramalar sırasında da bunu yapabiliyordunuz ve ağır çekimde ateş etmek çok keyifliydi. Bu özellik günümüzde pek çok oyunda bulunmuyor.

Max Payne piyasaya sürüldüğünde benzeri oyunların aksine +18 ibaresi ile çıktı. Bu da gayet doğaldı çünkü oyunda gerilim unsurları çok fazla vardı. Yönettiğiniz Max Payne karakterinin kabuslarını oynuyor, gerilim dolu dakikalar yaşıyordunuz. Oyun teması gereği de çok kasvetliydi. GTA 3 gibi amacı eğlence olan bir oyun değildi. Daha çok sizi mantık içerisinde aksiyona sürüklemeye, germeye çalışıyordu. Oyunda uyuşturucu kullanan çetelerin karanlık inlerine inmeniz de oldukça ürperticiydi. Her yerden biri çıkıp sizi vurabilirdi ve akıl sağlıkları hiç mi hiç iyi değildi. Oyunu oynarken bir yandan tetikteyken bir yandan da psikolojisi bozulan çete üyelerinin feryatlarını, çıkardıkları delice sesleri duyabiliyordunuz.İlginç komplolara ve duvardaki ilginç işaretlere tanıklık ediyordunuz.

Aslında Max Payne’in GTA ve Mafia kadar ünlü olamamasının ve belki de Remedy’nin şu an bulunduğu konumda olmasının nedeni de budur. Çünkü Max Payne yetişkinlere hitap eden bir oyundu ve onu oynayanlar sınırlıydı. GTA ve Mafia’yı ise ağırlıklı olarak 18 yaşndan küçükler oynamaktaydı.

Oyundaki etkileşim o kadar iyiydiki günümüzdeki pek çok oyunda bile bulunmuyor. Örneğin odanın içerisindeki hemen hemen her şey ile etkileşimiz vardı. Musluğu açıp kapatabiliyor, görebileceğiniz tüm dolap ve çekmeceleri açabiliyor ve içerisinden erzak alabiliyor, her kapıyı açmaya çalışabiliyor, televizyon ve telefon gibi aletleri çalıştırabiliyordunuz. Öte yandan bazı camların kırılabilir olması ve ateş ettiğiniz cihazların tepkimeleri oldukça başarılıydı.

Max Payne aynı zamanda bulmaca unsurlarını çok fazla içeren bir oyundu. Oyun sırasında size ne yapmanız gerektiği söylenmezdi. Genellikle düşmanın çıktığı yerlerden devam ettiğinizde oyun ilerlerdi fakat bazen öyle bir sıkışırdınız ki oyunu bir türlü geçemezdiniz. Çünkü oyunda bölüme devam edebilmeniz içni saklanmış önemli ipuçları vardı. Spoiler vermemek için söylemeyeceğim ancak bu oyunda bölümleri geçebilmeniz için gerçekten de Max Payne gibi düşünmeniz gerektiğini ifade edebilirim.

Eski oyunların daha zor olduğu söylenir ve Max Payne’i oynarsanız bu söyleme siz de katılabilirsiniz. Oyunda sol alt köşede belli bir can barınız var. Can barı dolduğunda hayatınızı kaybediyorsunuz. Ağrı kesici bulup kullanırsanız can barınız azalıyor ve hayatta kalma şansınız artıyor.Can barı çok fazla dolarsa Max Payne sendelemeye, karnını tutarak yürümeye başlıyor. Ağrı kesiciler oldukça sınırlı ve onları düzgün kullanmanız, boşa harcamamanız gerekiyor.

Oyunda çok sayıda farklı silah bulunuyor. Bunlardan istediğinizi seçip savaşları o şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz. Fakat silahlarınızda belli miktarda mermi var. Etraftan mermi toplayabilirsiniz. Özellikle öldürdüğünüz kişilerden mermi toplayarak ilerleyebilirsiniz.

Max Payne, genel itibariyle çok güzel bir oyundu. Şu an bile oynasanız hala zevk alacağınızı düşünüyorum. Bilgisayar oyunlarının üç boyutlu hale büründüğü ilk yıllarda çıkan bu efsanevi oyunu mutlaka denemelisiniz.

Cevap bırakın