Windows 11 Onarma Rehberi

Yazımızda Windows 11 işletim sisteminizi nasıl onarabileceğiniz hususuna değiniyor ve bu konuda bilinmesi gerekenleri derliyoruz.

İşletim sistemlerinden Windows 11, Microsoft’un bilgisayarlar için geliştirilen en güncel işletim sistemi sürümüdür ve söz konusu versiyon üzerinde çalışmalar yapılmaya devam edilmektedir.

Microsoft tarafından kullanıcılara işletim sistemine yönelik hataları tanımaya ve kaldırmaya imkan tanımakta olan çok sayıda araç sunulmasının yanında sorun giderme ile ilgili olarak onarma aracı da sunulmaktadır. Böylece Windows 11 işletim sisteminizde meydana gelen bir sorun karşısında format atma yöntemine başvurmaksızın onarma yaparak sisteminizi kurtarmanız, performansı düzeltmeniz mümkün hale gelebilir.

İşletim sistemi dosyalarını onarmayı denemek riskli bir işlemdir ve önemli belgeler ile klasörleri yedeklemek bu anlamda iyi bir seçenek olacaktır. Bu hususta Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive gibi bulut depolama platformlarını kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra onarım işlemi sırasında Windows dosyalarınızın zarar görme ihtimali nedeniyle tüm belgelerinizi ve bilgisayar ayarlarınızı muhafaza etmek adına manuel geri yükleme noktası oluşturmalısınız. Peki manuel geri yükleme noktası nasıl oluşturulur?

İlk olarak Windows arama çubuğunu açınız ve Geri Yükleme Noktası yazınız. Ardından sistem özellikleri penceresini açabilmek adına Geri Yükleme Noktası Önerisi Oluştur öğesine tıklayınız. Sonrasında geri yükleme noktasını depolamak istediğiniz sürücünün seçimini yapıp Yapılandır düğmesine giriniz. Ardından Sistem Korumasını Aç onay kutusunu seçip, kurtarma olanaklarına yönelik ayırmak istediğiniz disk alanı miktarını seçerek Uygula’ya basınız ve sonrasında önceki ekrana dönebilmek adına Tamam’a tıklayınız.

Sistem Koruması Penceresini Açmak İçin Oluştur’a tıklayıp devam ediniz ve oluştur düğmesine basmanızın öncesinde geri yükleme noktasına isim yazınız. Ardından Windows, kaydetme noktası oluşturmayı tamamladığında sizi bilgilendirecek olup, önce Kapat’a, ardından da Tamam’a tıklayınız.

Sorun giderici ile onarma rehberi:

İlk olarak Başlat menüsüne sağ tık yapınız ve Ayarlar’ı seçiniz. Seçeneklerin altında Diğer Sorun Gidericiler’e tıklayınız. Sonrasında sorun giderilene veya sayfanın sonuna ulaşana değin tüm sorun gidericileri tek tek çalıştırarak devam ediniz. Bu aşamada onarma yapılarak sorununuz giderilebilir.

Güncellemenin kaldırılması onarım yöntemi

Ayarlar uygulamasına girip WİNDOWS Güncelleme sekmesini açınız ve oradan Güncelleme Geçmişi bölümüne giriniz. Sonrasında da Güncellemeleri Kaldır seçeneğini seçiniz. Yakın zamanda yüklenen güncellemenin yanında yer alan Kaldır düğmesine basınız ve “İstendiğinde Kaldır” ‘ı seçiniz.

Windows terminal ile onarma adımları:

Başlat düğmesine sağ tıklama yapınız ve Terminal (Yönetici) ögesini seçiniz. Ardından yönetici erişimi istendiğinde Evet’e basınız. Sonrasında chkdsk /r komutunu yazınız ve Enter tuşuna basınız. Eğer bilgisayarınız sizden sonraki yeniden başlamada hata kontrol işlemi planlamanızı istiyor ise o halde Y tuşuna basınız ve Enter tuşuna basınız. Böylece CHKDSK taraması yapmış olursunuz.

CHKDSK yetersiz kalır ise o halde DISM çalıştırarak da onarım deneyebilirsiniz.

DISM kullanarak onarma adımları:

İlk olarak çalıştır komutuna Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth yazınız ve klavyenizin Enter tuşuna basınız. Böylece Scanhealth komutu Windows görüntüsünü bileşen deposu sorunları açısından kontrol edecek olup, Scanhealth tarafından tespit edilen bozulma hatalarını gidermek adına ilk olarak sisteminizi yeniden başaltınız. Ardından bozuk sistem dosyalarını tespit edip yeni versiyonlarla değiştirmek için Sistem Dosya Denetleyicisi veyahut SFC’yi çalıştırınız. Windows terminaline “sfc /scannow” komutunu yazıp çalıştırınız ve bu komutun çalışmasını bitirdikten sonra sisteminizi yeniden başlatınız.

Eğer dosyalarınız çok zarar gördüyse o halde ön yükleme döngüsünde takılı kalması da söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda Windows’u sıfırdan yeniden yüklemeniz gerekmektedir.

Cevap bırakın