Deathloop İncelemesi

Bu yazımızda Deathloop oyununu masaya yatırıyor, artı ve eksi yönlerine değiniyoruz. İşte Deathloop incelememiz…

Deathloop yapımı, PlayStation 4 , PlayStation 5 ve PC platformu için piyasaya sürülen, Arkane Studios tarafından geliştirilen ve Bathesda tarafından yayınlanan, aksiyon, FPS, macera türlerine sahip olan, çoklu oyuncu destekli bir video oyunudur.

İçerisinde büyük bir döngü barındıran farklı bir evren sunan Deathloop oyununda döngü kapsamında her seferinde ölüyor ve sonrasında daha güçlenerek ortaya çıkıp yolumuza devam ediyoruz. Çünkü öldüğümüz sürelerde edindiğimiz bilgileri hatırlıyoruz ve bu bilgiler bize yeni kapılar açıyor.

Oyunun başında döngüyü hemen deneyimlemeye başlıyoruz çünkü bir kadın bizi pala ile yaralıyor ve ölüyoruz. Ardından geniş bir sahilde tekrar gözlerimizi açıyoruz. İlk olarak adını bile bilmeyen karakterimiz ölüp tekrar dirildikten sonra bazı bilgiler ediniyor. Böylece edinmiş olduğumuz bilgileri mevcut durumda lehimize kullanabiliyoruz.

Bir adada geçen oyunda yaşadığımız adanın ismi Blackrift olup, adanın merkezinde büyük bir cihaz bulunuyor ve döngülere sıkışmanıza neden olan en büyük etkenlerden birisi de bu. Oyunda ilerledikçe hikayenin gizemini çözüyor ve diğer karakterler ile ilgili de bilgi sahibi olmaya başlıyorsunuz.

Oyun büyük bir bulmacanın parçalarını birleştirmektesiniz gibi hissetmenizi sağlıyor. Adada sekiz temel hedefiniz bulunmakta olup bu hedefleri ayın gün içerisinde öldürmeniz gerekiyor. Çünkü ertesi güne sarkıttığınız zaman döngü sıfırlanıyor ve öldürdüğünüz Vizyoner isimli karakterler yeniden ortaya çıkıyor.  Oyunun ilk aşamaları biraz karmaşık olup ilerledikçe daha fazla detayı algılıyor ve daha iyi oynamaya başlıyorsunuz.

Çeşitli silahlar ve özellikler

Deathloop oyununda çok sayıda farklı silah ve özellik bulunuyor. Silahlar arasında tabanca, makineli silahlar, pompalı tüfek gibi ateşli silahlar yer almakta olup aynı zamanda çivi atan silah gibi farklı türe sahip bazı silahlarla da oynayabiliyorsunuz. Silahlar renk olarak ayrılabiliyor. Silahlara bazı eklentiler dahil edebiliyor ve böylece daha güçlü olmalarını da sağlayabiliyorsunuz.  Dövüş sistemi hususunda güzel bir sistem sunan oyunda rakibinizi havaya fırlatıp itebilir veya kısa mesafede ışınlanabilirsiniz. Bunun yanında düşmanlarınıza ışın topu atabilirsiniz.

Yapay zeka konusunda çok iyi bir oyun değil. Düşmanlar her ne kadar aksiyon tarafında sizi zorluyor olsada yapay zekadan ziyade oyunun dengesiyle ilgili bir durum sayesinde oluyor. NPC vuruş güçleri yüksek olup toplu saldırılar olduğunda zor durumda kalabiliyorsunuz. Çatışma anlarında yavaş hareket etmemeniz gerekiyor. Ancak kendinize bir güvenli siper bulup siperden çıkarak ateş etmeye başladığınız zaman yapay zekanın yetersizliğini daha iyi görüyorsunuz. Oyun gizlilik ögelerini de barındırıyor ancak gizlilik ögelerini kullanmak biraz gereksiz kalıyor çünkü çoğu bölümü hızlı bir şekilde geçebilecekken gizlilik ögelerini kullandığınız zaman epey yavaşlıyorsunuz.

Vizyonerler

Oyun içerisinde Vizyoner olarak ifade edilen sekiz karakter bulunmakta olup bunlar eğlenceli karakterler ancak çok kolay bir şekilde geçiliyor yani bir boss hissiyatı vermiyorlar. Yine de vizyonerlerin kendilerine has bazı özellikleri bulunuyor ve bu oyundan biraz daha keyif alınabilmesini sağlıyor.  Vizyonerler kolay olduğu için bir süre sonra koşa koşa kesmeye başlıyorsunuz. Boss mücadelelerinde çatışmalardan çok puzzle çözmeye odaklanmak gerekiyor.

Grafikler

Kendisine has bir grafik tarzı bulunmakta olan oyun, zaman zaman bazı buglar nedeniyle olması gerekenden daha tuhaf gözükebilir. Özellikle karakterin olduğu yerde titremesi, aynı şekilde silahın titremesi gibi buglar meydana geliyor. Ancak bunlar üzerinde çalışılıyor ve gideriliyor. Oyun içerisinde yer alan iyi grafiklere, havası 60’lı yılları andıran müzikler eşlik ediyor. Aksiyon anında hızlanıp çatışma ritmine ayak uyduran bir müzik ve ortam sunuyor.

Sonuç

Bilim kurgu ile eski yılların tarzını birleştiren farklı yapısı ile dikkat çeken bir oyun olan Deathloop, her ne kadar yapay zeka konusunda istenen seviyede olmasada kesinlikle denenmesi gereken video oyunlarından biri olarak öne çıkıyor.

Nethanesi Puanı : 8.9 / 10

Öne çıkan artıları:

Bulmaca sistemi, döngü sistemi, özgün bir oynanış sunması, hikayenin merak ettirmesi, karakterlerinin dikkat çekici olması

Öne çıkan eksileri :

Çok sayıda bug ieriyor olması, yapay zeka problemleri barındırması

Cevap bırakın