Direnç Renk Kodları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yeni içeriğimizde gerilimi ve akımı önlemeye yardımcı olan elektronik alet dostu direnç renk kodlarıyla ilgili olarak bilgilere yer veriyoruz. İşte detaylar…

Elektrik sistemlerinde direnç olarak isimlendirilen ara birim elemanından akım kontrolünü sağlamak maksadıyla yararlanılabilmekte olup, direnicin değerini gösterebilmek için birim üzerine renkli bantlar yapıştırılmaktadır.  Direnç üzerinde yer alan bu renkli bantlara direnç renk kodları denilmektedir.

Oldukça karmaşık bir yapısı olan elektrikte cihazlara zarar verilmemesi için doğru akımın geçmesi önemlidir. Bunun için bazı arabirimlerden yararlanılır. Bunlardan biri de dirençtir. Elektrik akımını kontrol etmekte olan direnç değerinin geniş bir yelpazesi vardır.  Direncin birimi ohm olup, direnç değeri milyonlarca ohm olabilmektedir.

Direnç renk kodlarını hesaplama işlemi için kullanabileceğiniz bazı araçlar bulunmaktadır. Elektrik direnci, elektrik sisteminin akıma karşı uyguladığı güç anlamına gelmektedir.. Direnç renk kodları;  mavi, mor , gri , beyaz, siyah, kahverengi, gümüş, altın, turuncu, sarı, yeşil gibi renklerden oluşmaktadır. Direnç renk kodları 3,4 5 –ve 6 banttan oluşmakta olan sistemler üzerinde gösterilebilir. IEC 60062 standardına göre belirlenen direnç renk kodlarında  Tek siyah bant 0 ohm değerini gösterirken eski 5 bantlı dirençlerin dördüncü bandında altın veya gümüş renge yer verilir. Yüksek voltajlı dirençlerde gümüş, altın renkleri yerine gri veya sarı renklerine yer verilebilmektedir.

Direnç renk kodlarının hesaplanması

Direnç renk kodu hesaplama araçları ile tespit edilebilmektedir. Bunun için bir direnç renk kodu hesaplama aracını açıp bantların rengini seçiniz. ohm gösterim değerini seçerek değerin yanılma payını seçebilirsiniz.

Cevap bırakın