Model Mühendisliğiyle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Makine veya mekatronik mühendisliği becerilerinin harmanlanıp daha küçük veya model sayılabilecek nitelikte ürünler geliştiren dala model mühendisliği denilmekte olup, bu yazımızda model mühendisliğine ilişkin ayrıntılara değiniyoruz.

Mühendislik kendi içerisinde farklı alanlara ayrılmakta olup, Model (Minyatür) Mühendisliği de bunlardan biridir. Mekatronik mthendisliği veya makine mühendisliği becerilerinin karıştırılarak normalden daha ufak ve model sayılabilecek ürünler geliştirmekte olan dala model mühendisliği denilmektedir. Sanayi ve makine dizaynının olmadığı, aletlerin el işçiliğine dayandığı dönemden sonra sanayi inkılabıyla beraber her türden ürün seri olarak otomasyon ile üretilmeye başlandı ve model mühendisliği de bu alanda devrim yaşadı.

Her ne kadar çoğunlukla hobi olarak görülsede ve makine ile aygıtın geliştirilip kullanılması faaliyetini ifade etsede her türden araç ve makine modelini üretmek şeklinde de karşımıza çıkan bir faaliyet olduğunu bildiğimiz model mühendisliğiyle ilgili akla ilk gelen ürünler lokomotifler, kara taşıtları, uçak modelleridir.

Model mühendisleri daha önce veya günümüzde üretilen her türden aracı modellemektedir. Geliştirmiş oldukları araçlarda her türden motor örneğine yer verebilirler. Her örnek mühendisler için bir ilham kaynağı olarak kabul edilmektedir.

Aslında model mühendisliği bir aracın çalışmayan modelini üretmek olarak kabul edilmemelidir. Temel felsefe üretilenin aktif olarak kullanılabilmesidir. Yani sosyal medyada da görebileceğiniz kullanılır durumda olan çeşitli modeller, mühendislerin eseri olarak öne çıkar. Bu alanla ilgili olarak zaman zaman mühendisler bir araya gelerek ürünlerini etkinliklerde de sergiler. Yapılan etkinlikler basının ve halkın genelde dikkatini çekmeyi başarır ve modellenen çeşitli araçlara insanların duyduğu hayranlıklar gözlemlenebilir.

Eskiden sınırlı imkanlara sahip küçük atölyelerde tasarım ve üretim yapan model mühendisleri günümüzde ise her türden aracı kullanabilecek pozisyona gelmişlerdir.  3D baskı ve üretim makineleri , torna tesviye makineleri, autocad, CNC , lazer kesim ekipmanları model mühendislerinde yaygın olarak kullanılmakta olan yardımcı araç gereçlerdir. Gelişmiş sanayi atölyelerinde veya kendilerine ait mekanlarda geliştirebildikleri modeller ile öne çıkan model mühendisleri, teknolojinin tüm imkanlarından faydalanarak işin sanatsal yönüne de odaklanarak genelde zaman limiti koymadan serbestçe çalışır. Bu da işe göre bir ayda veya yıllar içerisinde üretilebilecek modelleri ortaya çıkarabilir.

Cevap bırakın